Méhsejt, hatszög, hexagon – vigyél tökéletességet az otthonodba!

A múlt század ‘70-es éveiben élte divatját a belső dizájnban a hatszög. Akkoriban a tapéták mintázatában hódított, aztán az évek múltával elavulttá vált, és elfeledkeztünk róla. Új virágkora 2017-ben kezdődött, azóta töretlenül tartja elfoglalt helyét a lakberendezési trendek sorában. Hol jelenhet meg az otthonunkban, mit jelképez és miért szeretjük? Nézzük meg!


Mi a hexagon?


A hatszög a klasszikus építészetben ugyanúgy felbukkan, akárcsak a modern lakberendezési stílusokban. A mömax saját tervezésű dekorációs termékei közt is megtaláljuk, több színben is.


Matematikaórán valamennyien tanultunk a hatszögről, vagy ahogy az ókori görögök nevezték: hexagonról. Ez az egyik legtökéletesebb forma, a természetben is megtalálható, hiszen a hópelyhek is ezt az alakot veszik fel, és a méhek is ilyen sejteket építenek.


Nem véletlen, hogy a méheket a pontos kivitelezés és az eszményi helykihasználás mestereinek tartották az ókori emberek, csodálták és megfigyelték őket. Egészen a középkorig a méhsejt – azaz hexagon – formának varázserőt is tulajdonítottak. A hatszög több vallásban is jelen van, de elég, ha a teremtéstörténetre gondolunk: a hat csúcs a teremtés hat napját jelképezi. Szent helyeken, templomokban megjelent a padló mozaikjain, a díszítéseken vagy az épület alaprajzán.


A későbbi századok tudósai is észrevették a hexagon különlegességét, így például Charles Darwin is írt a struktúrájáról. De miért tartották optimálisnak ezt az alakzatot? A szabályos hatszög oldalai szimmetrikusak, szögei a lehető legnagyobb teret zárják be, így minimalizálva a felhasználandó anyagot. Nemcsak hézagok nélkül fedi le a felületet, de statikailag az egyik legbiztosabb, legszilárdabb szerkezet is.


Így használd a hexagon formát az otthonod dekorálására!


A mömax tervezői által alkotott hexagon sorozat falikép szettekkel viszi be a tökéletességet az otthonodba. Ezek mindegyike öt képből áll, de mindegyik más színű, és más motívumokat tartalmaz, így bármilyen színvilágú helyiségben elhelyezhető. A szettek elemeit a neked tetsző sorrendben helyezheted fel a falra, egyedi kompozíciókat hozhatsz létre lakásodban. Mivel minden szett egyforma nagyságú képeket tartalmaz, ezért akár kombinálhatod is őket.


Az elemek elhelyezése előtt tervezd meg a helyüket, akár ceruzával kijelölve a falon a távolságot az egyes darabok között. Ez azért fontos, mert ha egy is elcsúszik rögzítés közben, az az összhang rovására mehet.


Hogyan jelenhet meg a hatszög a lakberendezésben?


A hexagon ma is divatos tapétákon, némileg modernebb változatban. A padló vagy konyhai és fürdőszobai falicsempék elemeiként szintúgy. Bútorokon is láthatod: egy dohányzóasztal ezzel a mintával a nappalidban elegáns fókuszpont lehet.


A mömax termékpalettáján kutatva a textíliák között is nézz körül bátran. Arra azonban figyelj oda, hogy a túl sok hatszögletű forma egy helyiségben nem szerencsés, használd mértékkel!

Irány a webshop!