Megkezdődött a Mecsek Discovery Center beruházás

Zárás
24:00 órakor

A napokban megkezdődtek a 2022 őszéig felépülő új természetismereti központ, a Mecsek Discovery Center építési munkálatai Árpádtetőn. Első lépésként a Mecsekerdő Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskolájának épületét bontják el, ennek helyére kerül majd a Mecsek-hegység természeti, kulturális és ipartörténeti értékeit bemutató állandó kiállítás és oktatóközpont. A Mecsek Discovery Center a környezeti fenntarthatóság érdekében közel nulla energiaigényű létesítményként valósul meg.

A Mecsek Discovery Center felépítésének célja, hogy a látogatók élmények segítségével kapjanak olyan ismereteket, amelyek segítik a Mecsek és a természet felfedezését és megértését, továbbá hozzájárulnak a természeti, kulturális örökséget fenntartó, környezettudatos turizmushoz.


Kép
latvanyterv_MDC_03
Fotó: Kiss Milán

A leendő komplexum mintegy ötszáz négyzetméteren, két szinten várja majd a látogatókat. A Mókus Suli erdei iskola új oktatótermei mellett a létesítmény központi része a Mecsek hegység élővilágát, geológiai és hidrológiai érdekességeit, kultúr- és ipartörténeti értékeit, valamint a hegységhez és annak erdeihez kapcsolódó emberi tevékenységeket bemutató állandó kiállítás. A kiállításon digitális eszközök segítségével megjeleníthetők a Mecsek hegycsúcsai, kilátói, a várak, várromok és kulcsosházak, valamint túraútvonalak, de megcsodálhatjuk a kilátást a pécsi TV-toronyból is. Az erdei kirándulások szerelmesei egy régi turistaházba is beléphetnek, míg a gyerekek kedvence a mesekuckó lehet, ahol a Mecsek sokszínű és gazdag mondavilágával ismerkedhetnek.

Mivel a Mecsekerdő minden tevékenységében érvényesíti a környezettudatosságot és természetvédelmi szempontokat, a Mecsek Discovery Center közel nulla energiaigényű létesítményként épül.


Kép

A közbeszerzési eljárás sikeres lezárását és a szerződéskötést követően megtörtént a munkaterület átadása, a bontás és a terület rendezése után az ütemterv szerint a kivitelezők megkezdik az építést. Fontos információ, hogy a beruházás az erdei iskola működését nem befolyásolja, az oktatás zavartalanul folytatódik a szomszédos Mecsextrém Park főépületének tetőterében berendezett átmeneti oktatótermekben.

A Mecsek Discovery Center az EAGLE nevet viselő, az Európai Unió támogatásával megvalósuló, 1,7 millió euró költségvetésű horvát-magyar közös projekt keretében valósul meg annak érdekében, hogy a felek egymást kölcsönösen erősítve ösztönözzék a természetjárást, a két ország felfedezését. A fejlesztések része a horvát és a magyar végpontok összekötése a virtuális térben – például VR-szemüvegek segítségével –, így a fizikai távolságtól függetlenül, 3D-ben is megcsodálhatók a határon túli látnivalók, például a Pitomacai erdő látképe. A projekt számos további elemet is tartalmaz: a természetismereti és túravezetői képzésektől, kerékpáros és madármegfigyelő rendezvények szervezésétől a többnyelvű mobilalkalmazásig. Szintén a projekt keretében valósul meg a már meglévő Mókus tanösvény fejlesztése, a közép-hegységek madárvilágát bemutató új tartalom kidolgozása és a tanösvény digitális alapokra helyezése.

A projekt az INTERREG V-A Magyarország-Horvátország Kooperációs Program 2014-2020 keretében, az Európai Unió támogatásával valósul meg.

Szöveg

Főpályaudvartól megközelíthető 4 számú buszokkal, leszállás Árpádtetőnél.

Elérhetőség
Név
Árpádtető
Cím
7628, Árpádtető
Nyitva tartás

hétfő: 00:00 - 24:00
kedd: 00:00 - 24:00
szerda: 00:00 - 24:00
csütörtök: 00:00 - 24:00
péntek: 00:00 - 24:00
szombat: 00:00 - 24:00
vasárnap: zárva

Irány a webshop!