Leúsznak a halak a festővászonról!

A Zsolnay Fényfesztivált idéző, 360 fokos körpanorámás vetítéssel bővül Az emlékezés formái című kiállítás a pécsi Zsolnay Negyed m21-es galériájában. Az új installációban Pinczehelyi Sándor, Makra Zoltán és Szentgróti Dávid festményei kelnek életre és mozdulnak meg.

Kép

Milyen emlékképekből születnek a művek? Mit jelent a mozgás egy absztrakt műalkotáson belül? Mi történne, ha a kép megelevenedne? Többek között e kérdésekre válaszol, és a kortárs művészetet hozza közelebb a február 25-én debütáló, Légy képben! című új installáció, amelyet különösen ajánlunk iskolás csoportoknak, művészetpedagógiai foglalkozások keretében feldolgozva.


Kép

A kiállításon lenyűgöző, 4-5 méter magas zenés mozgóképek sora várja a különleges látványhoz szokott pécsi közönséget.

A folyamatosan bővülő kiállítás kortárs művészeti projektjei az emlékezés különböző formái köré épülnek. A kiállítás II. része az emlékek, az emlékezés fogalmához kötődő művészi asszociációkat és interpretációkat mutatja be.


Kép

A műalkotás emlékekre épül. A világ legkülönbözőbb részei, amelyek soha nem találkoznának a műalkotásban – akár az álomban – megkérdőjelezhetetlen viszonyba lépnek egymással. A kapcsolatot köztük a művész teremti meg. Az m21 Galéria 360 fokos körvetítésében részesei lehetünk ennek a folyamatnak, láthatunk a művészek szemével. Amit mindig tudni akartunk a műalkotásról, azt a festmények virtuális terébe lépve nemcsak megérthetjük, de át is élhetjük.

Az m21 Galéria installációja egyedülálló kísérlet, amelyben az absztrakció és a figurativitás, az elvont és a valós tér találkozik. Bár hasonló technikákkal már Európa-szerte elkápráztatták a közönséget, ebben az installációban csak pécsi alkotók művei láthatók.

Az emlékezés formái című kiállítás új installációjában Pinczehelyi Sándor, Makra Zoltán és Szentgróti Dávid munkái ragadnak magukkal február 25. és március 27. között.

Fényinstalláció és animáció: Night Projection

Grafikai munka: Lizom Dávid

A kiállítás látogatási rendje eltér az m21 Galéria szokásos nyitvatartásától.

Részletek: https://m21.pecsigaleriak.hu/programok/az-emlekezes-formai-2.-resz

2022.02.23.

Irány a webshop!