Létra: minden háztartás számára egy kötelező elem

Nem is gondolnánk, de ha nem lenne, nagyon hiányozna a kamránkban vagy a garázsban elrejtett otthoni létra.

Nemcsak ablakpucolás során, vagy villanykörtecserénél lát el hasznos feladatot, de akadnak olyan váratlan helyzetek, amikor egy otthoni gyors szerelésnél vagy egy kép felfúrásánál is életmentő lehet a létra jelenléte.

Nagyon sok fajtája létezik. Elég csak rákukkantani a BestMarkt webáruház létra kínálatára. De milyen egy jó létra? És milyen változatai léteznek? Vásárlás előtt mire érdemes odafigyelnünk? A létra kisokosunk segít ezen kérdések megválaszolásában!

Első a biztonság!

Vannak bizonyos paraméterek, szabványok, biztonsági előírások, amelyeknek mindenképp meg kell felelnie a kiválasztott modellnek. Egyrészről minimum 60 cm-es kapaszkodókerettel kell rendelkeznie, másrészről a fellépő mérete legalább 250x250 mm kell, hogy legyen. Azok a létrák, amelyek több mint öt lépcsőfokkal rendelkeznek, egy bizonyos gurtnival is el vannak. Ez az elem gátolja meg a szárak szétcsúszását.

Terhelhetőség

Létra vásárlása előtt fontos megnéznünk a kiválasztott darab terhelhetőségét, ugyanis a gyártó ezt minden esetben feltünteti. Nem érdemes kis terhelhetőségű létrát vásárolnunk, ha hosszú távban gondolkodunk. A használati utasítás egyébként tartalmazza még a gyártás dátumát és a sorozatszámot. Ha ezek az adatok hiányoznak, akkor biztos, hogy a darab nem rendelkezik engedéllyel, így balesetveszélyes.

Milyen egy jó létra?

Mielőtt választunk a bőséges kínálatból, gondoljuk végig, mire szeretnénk elsősorban használni. Ez alapján határozzuk meg az ideális magasságot. Fontos szabály, hogy a létrán állva vállmagasságban lehessen kényelmesen dolgozni. Mindezek mellett jó, ha a létra könnyű, de strapabíró, valamint egyszerűen felállítható és természetesen biztonságos.

Milyen fajtái léteznek?

Vannak olyan helyzetek, amikor nincs szükségünk egy normál létrára, csupán 2-3 fok magasság hiányzik ahhoz, hogy elérjük a kívánt tárgyat. Ilyenkor jön jól a mini létra, a fellépő. Ha kicsit magasabb szinteken van otthon dolgunk, akkor a háztartási létrát használjuk. Léteznek úgynevezett létraállványok is. Ezt a típust főként szakmunka során használják. Ahogy a név is mutatja, létraként és állványként is funkcionál. Kisebb magasságokhoz ajánlják a régi, hagyományos támasztólétrát, míg a tolólétra az igazán magas pontok eléréséhez kiváló. Léteznek még úgynevezett állólétrák. Ezeket főként festők használják, sok esetben fából készülnek és roppant strapabíróak.

Létrahasználat során ügyeljünk arra, hogy soha ne tegyük csúszós vagy süllyedő talajra. Vegyük mindig figyelembe a létra teherbírását. Mindezek mellet soha ne nyújtózkodjunk a létrán. Abban az esetben, ha mindkét kezünket használjuk, figyeljünk arra, hogy stabil lábakon álljunk a létrán, lehetőleg ugyanazon a fokon.

Irány a webshop!