Kodály Aperitif – kultúrszomjoltó napok egy kivételes helyszínen

Derült ég alatt finomságok, irodalom és zene – ízelítő hűsítő kortyokban.
Kodály Aperitif – ahogy a neve is sugallja, egy új, kiemelkedő színvonalú, zenei és gasztronómiai élményeken alapuló program. A Pannon Filharmonikusok és a Zsolnay Örökségkezelő NKft. a Kodály Központ megnyitásának 10 éves évfordulójának apropóján idén első alkalommal rendezi meg a vendégváró napokat. A különleges helyszín a Kodály Központ főbejárata előtti tér, a tetőterasz, a zongorabillentyűket idéző főlépcső sor, a park és a környező liget. Az augusztus 20-i hosszú hétvégéhez kötődően megrendezésre kerülő hagyományteremtő szabadtéri előadásokat és családi programokat is magába foglaló rendezvény új színt visz a Pécshez köthető programok sorába. A mediterrán hangulathoz hűen a Pannon Filharmonikusok Rossini Gálájával indul a program, de fellép többek között a Modern Art Orchestra és most először lesz látható ebben a felállásban az ENEMVÉ (Nagy Magyar Versek) @Kodály edition.

Idén a Kodály Központ tetőteraszának különleges helyszíne a hivatalos zenei évad előtt egy-egy aperitiffel várja az érdeklődőket zenei-, irodalmi- és gasztronómiai finomságokra. A pécsiek és a turisták szeretnek kiülni az esti hűvösben a teraszokra a barátokkal, összefutni muzsikusokkal és színészekkel, fényfestésben gyönyörködni. Most mindezt egy különleges helyszínen tehetik: a Kodály Aperitif augusztus 18–22. között öt napra áthelyezi a város fő terét a Kodály Központ tetőteraszára, az épületet körülvevő parkba és ligetbe. A Kodály Aperitif találkozás és felfedezés: összehozza a művészeteket, a színvonalas gasztronómiát és azokat, akik szomjazzák a kultúrát. A hangversenyterem megnyitja kapuit a kíváncsiskodó szemek előtt, és kiengedi a zenét a kék ég alá.


Kép

Az aperitif feladata az étvágygerjesztés, az étkezés örömére való felkészülés. Egy laza hangulatú, de magas minőségű program keretében azok is megízlelhetik a zene adta élményeket, akik még nem jártak bent a Kodály Központban. A Pannon Filharmonikusok és a Zsolnay Örökségkezelő meghívott vendégei kijönnek a szabadtéri színpadra, vendégváróként a bejárat előtt fogadják a közönséget, hogy együtt töltsék meg tartalommal a Kodály Központ előterét, amely eddig a hangversenyterembe vezető út volt csupán. A programsorozat tehát nyitottságot kér, és nagyszerű produkciókat ígér: a publikum könnyű nyári estek keretében „ízlelheti meg”, amit a vendéglátók kínálnak. Kicsit könnyebb, apróbb falatokban kóstolhat bele a klasszikus zene és a jazz, a zene és az irodalom világába. Ebben nyújt segítséget a Modern Art Orchestra és vendégei: Szakcsi Lakatos Béla, Dresh Mihály, Gőz László, Szirtes Edina Mókus és Fekete Kovács Kornél. A Pannon Filharmonikusok sorozat-zenecsemegéket kínál, arra invitálva a közönséget, hogy kóstolják meg ezeket a zenéket filmek nélkül. Az est különlegessége, hogy a zeneművet az a kínai Vuhanban élő, Pécsett született, nemzetközi szinten elismert magyar muzsikus-zeneszerző, Keresztes Zoltán hangszereli, akit megismerhettünk a vírushelyzet kapcsán a híradásokból. Augusztus 20-án ünnepi műsort ad a Fonó Zenekar a Pannon Filharmonikusokkal. Az ENEMVÉ irodalmi zenés estjén a magyar színházi szakma jeles képviselői egy ismert zenész közreműködésével kalauzolják el a közönséget a magyar költészet gyönyörű tájaira. A zenei élmények mellett gasztro-udvar, borkóstoló, főzőshow, fényfestés, és színes gyermekprogramok várják a közönséget.


A Pécs Hangjai című tematikus zenei séta útvonalán a belvárosból, a Bazilikából egy közel kétórás séta keretében Bartáné Szilágyi Zsuzsanna és Kövér András szakértő idegenvezetők kalauzolnak el bennünket a Kodály Központig, érintve Pécs ikonikus zenéhez kapcsolódó helyszíneit.


Kép

A Kodály Központban pedig izgalmas házbejárásban lehet részünk.

A szervezők reményei szerint sokan lesznek, akik az itt szerzett pozitív tapasztalatok alapján később állandó látogatói lesznek a hangversenyteremnek is.

A program megálmodói az esemény plakátjaival, grafikáival is hangsúlyozzák, hogy most először „készülnek” a rendezvényre, soha előtte ilyen nem volt még: beleképzelik, belerajzolják, beleálmodják a részvevőket, a közönséget a térbe, arra biztatva minden érdeklődőt, hogy vegyen részt ebben az izgalmas kezdeményezésben, és jöjjön el, töltse meg a teret valóságosan.

A Kodály Aperitif idei programja tükrözi a szervezők céljait: olyan minőségi, a magas kultúrát képviselő összművészeti rendezvénysorozat létrehozása, ami minden korosztály számára kínál kikapcsolódási lehetőséget. A terasz nem csupán képletesen, de szó szerint is megjelenik, illetve szerepet kap. A tér teraszos elrendezése nem csupán a helyszínekkel való játékra ad lehetőséget, vagy helyszínt ad magának a játéknak, azaz az előadásnak, hanem arra is, hogy különböző szinteken tudjunk élményeket befogadni.

Tervezett program: www.kodalyaperitif.hu


Kép

Az esti programokra napijegy, vagy ötnapos bérlet váltható, a kezdési időpont előtt egy órával a bérletek és jegyek felmutatásával lehet belépni. A Fesztivál esti programjainak jegyei rossz idő esetén érvényesek a Kodály Központ nagytermébe is. Választható Ülő napijegy a színpaddal szemben lévő lépcsősoron, Terasz napijegy exkluzív ülőhelyekre a Kodály Központ tetőteraszán, Páholy napijegy kényelmes kerti bútorokon, Pokrócos napijegy a Kodály Központ előtti füves területre. A rendelkezésre álló helyek mértékéig a helyszínen Sétáló napijegy váltható, amely rossz idő esetén nem érvényes az esőhelyszínre. 6 éven aluli gyermekek számára az esti előadásokra 100 Ft-os Sétáló napijegy váltható a helyszínen. 6-18 év közötti gyermekek számára az esti előadásokra 50%-os kedvezményt biztosítanak.

A #PécsNyitva kampány keretében azoknak a nem pécsi látogatóknak, akik pécsi szálláson foglalnak szobát augusztus 18. és 22. között, a szállásadó 20%-os partneri kedvezménnyel válthat jegyet. A Pannon Filharmonikusok azon bérletesei, akik a 2020/2021-es évadra szóló bérlettel rendelkeznek, 20% kedvezményben részesülnek jegy- és bérletvásárlás esetén. A Gasztro-udvar a rendezvény teljes ideje alatt szabadon látogatható. Mozgássérültek számára kijelölt helyet és díjmentes belépést biztosítanak. A rendezvény területére kutyákat Sétálójeggyel engednek be, kizárólag pórázon és a kulturált kutyatartási szokások betartásával.

A programokról, a parkolásról, a megközelíthetőségről további információkat, részletes tájékoztatást magyar és angol nyelven a www.kodalyaperitif.hu oldalon olvashatnak az érdeklődők.

Irány a webshop!