Járvány: növekszik az érdeklődés az egészségügyi biztosítások iránt?

Életünk meghatározója már csaknem egy éve a COVID-19 világjárvány, amellyel összefüggésben felmerül a kérdés, mi a helyzet a biztosításokkal, hogyan alakulnak az új ügyfelek szerződéses feltételei, illetve mikor és mennyit fizetnek a biztosítók.


Kedvezően változtak az életbiztosítások feltételei


A biztosító társaságok a járványhelyzetre reagálva többségében változtattak a szerződéseik feltételein. Elmondható azonban, hogy mindannyian ezt az ügyfél számára kedvezően tették.


Az új szerződéses ügyfeleknél a várakozási, kockázatkizárási idő alakult át, és van, ahol a 6 hónapos várakozási idő lett mindössze 30 napos, de van, ahol egyáltalán nincs.


Megjelentek ezenkívül új fedezeti elemek is, így például van olyan biztosító, aki vállalja egyszeri alkalommal az elvégzett PCR-teszt szűrővizsgálat költségét. Ezek több termék, több biztosítás esetén érvényes feltételek, lehet akár életbiztosítás vagy betegség-, balesetbiztosítás.


Egészségbiztosítás esetén mi a helyzet?


Ennek a biztosítási terméknek érdemes tüzetesebben utánajárni. Itt vannak olyan biztosító társaságok, amelyeknél a szerződés feltételei sajnos nem terjednek ki a koronavírussal kapcsolatos szolgáltatások körére. Változó a kép, ugyanis van, ahol minden világjárvánnyal összefüggésben álló megbetegedés kizáró ok, van azonban, ahol kiterjed erre. Mindenképpen szükséges, hogy a szerződés feltételeit gondosan átnézzük, amennyiben kérdés merül fel, tájékozódjunk a biztosítást nyújtó biztosító társaság szakemberénél közvetlenül.


A koronavírusos megbetegedés nem kizáró ok


Azt mindenképp tudni kell, hogy a koronavírusos megbetegedéssel összefüggésben álló vizsgálatokat, kezeléseket az állami egészségügyi erre a célra kijelölt egységei végzik, a magánbiztosítások előtte és utána nyújtanak csak segítséget. Egyes biztosítók különféleképpen értelmezik a koronavírussal kapcsolatos biztosítási eseményt, de ahol nem szerepel a szerződés feltételei között alapjában véve a járványhelyzet kizárt okként, ott a legoptimálisabban és legméltányosabban igyekeznek eljárni az érintett ügyfeleknél. Sőt, van olyan biztosító, aki bár nem szolgáltatna szerződés szerint járvány esetén, mégis úgy határoztak saját döntési jogkörüknél fogva, hogy megteszik ezt.


Érdemes tájékozódni a biztosítás feltételeiről


Az biztos, hogy érdemes tisztában lenni azzal, mire terjed ki a kötött biztosításunk, és tájékozódni kell a biztosítónál, milyen feltételek szerint változott esetleg a járványhelyzet hatására. Szakemberrel való konzultációt bármely biztosítás esetében ajánlott igénybe venni, mert a biztosítások többségében a fedezet növelésére lenne szükség, a biztosítás védelme sok esetben nem az ideális, reális nagyságú. Amit pedig javasolnak, azt nem árt higgadtan megfontolni.

Irány a webshop!