Így építsd be a műanyag ablakpárkányod

Ha a műanyag ablakpárkány mellett teszed le a voksod építkezés vagy felújítás során, jól döntöttél. Érdemes ezt a típust választanod, és a saját kezű beépítést is, mert így bármikor ránézel, büszkeség fog eltölteni. És a párod elismerő pillantásairól már ne is beszéljünk. Nem nagy ördöngösség a beszerelése, melyhez most nyújtok neked egy kis segítséget, hogy garantáltan gond nélkül menjen.


Miért is jó a műanyag ablakpárkány?

Amikor ablakpárkány után nézel, fogod látni, hogy számos lehetőséged van, amik közül választhatsz. Mégis a legtöbben a műanyagot választják, ami nem véletlen.

Vannak olyan anyagok, melyek szinte folyamatos ápolást és nagyobb odafigyelést igényelnek. Ilyen például a fa is. Bár kétségkívül nagyon szépek, egyrészt nem illenek bárhová, másrészt drágábbak is, ráadásul nem olyan időtállóak, még megfelelő törődés mellett sem. A sérülékenységükről nem is beszélve, mely sokat ronthat az összképen, sőt kényszerű cseréhez is vezethet.

Aztán ott vannak még a gránit és egyéb kedvelt kőzetek. Ezek is szépek, ezek is drágák, és bár kevésbé sérülékenyek, egyszerűen hidegek. És van, akinek ez is fontos, mert pl. nem csak könyöklőnek, de kiülőnek is használja a beltéri ablakpárkányt.

Minden jel arra mutat, hogy ha időtálló, jó hőszigetelő, könnyen tisztítható, designos megoldást keresel, akkor a műanyag ablakpárkányokat kell választanod.

Méret, stílus

Nagyon fontos, hogy fél centiméteres pontossággal mérd le az ablakpárkány helyét, mert ennek megfelelően kell leadnod a rendelésed. Azonban nagyon fontos, hogy figyelj a végzárókra, melyek két oldalt helyezkednek el, és 0,5 cm-t még hozzáadnak a szélességhez. Ennek megfelelően a mért szélességből vond le ezt a 0,5 cm-t, és így rendelj.

Fontos még az is, hogy mekkora, milyen mély felületre fekszik majd fel az ablakpárkány. Már említettem, hogy van, aki akár mini kiülőnek is szeretné használni, más csak “muszájból” rakja oda. Bármelyikről is legyen szó, fontos, hogy figyelj erre a méretre is a vásárlásnál.

Ha ez megvan, jöhet a design és a stílus, melynek maximálisan illeszkednie kell a helyiséghez. Sok választási lehetőséged van, akár famintásat, akár minimál fehér stílusút, de antracit hatásút is választhatsz, a lényeg, hogy odaillő legyen.

A beépítés menete

Alaposan tisztítsd meg a helyét. Így jobb lesz a tapadása a ragasztónak, és eltűnnek az egyenetlenségek is. A megvásárolt párkányt mérd oda. Ha véletlen mégis nagyobb lett, akkor nincs gond, ugyanis mivel műanyag, könnyen levágható belőle, amennyi a többlet. Csak miután levágtad, figyelj arra, hogy meg legyen kicsit csiszolva, vagy késsel megkapargatva, a kiálló részek eltüntetése miatt. Utána mehetnek is fel a végzárók.

Tegyél ékeket alá, hogy minimálisan kifelé lejtsen majd (a folyadékok miatt). Majd mehet rá a ragasztó és az ablakpárkány. Kicsit lenyomod, majd lesúlyozod, és kész is. A többi (glett, szilikon) már csak szépítgetés.

Irány a webshop!