Hűtő automatikus leolvasztása: tippek és tudnivalók

Sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon jegesedik-e a hűtő, ha van benne automata leolvasztás. Ez ugyanis nem feltétlenül jelenti azt, hogy semmilyen esetben nem fordulhat elő a hűtő belsejében jég vagy jeges darabok. Sokan azzal sincsenek teljesen tisztában, hogy az automatikus leolvasztás nem teljesen ugyanaz, mint a NoFrost rendszer.


Ebben a cikkben bővebben kitérünk erre a funkcióra. Elárulunk minden tudnivalót az automatikus leolvasztásról.


A jégréteg a rezsiszámla fő ellensége


Senki sem gondolná, hogy mennyivel többet fogyaszt egy olyan hűtőszekrény, amelyben vastagon áll a jégréteg. Az onlineMárkaboltok alulfagyasztós hűtőszekrényei azonban lehetőséget adnak arra, hogy olyan készüléket szerezzünk be, amely automatikusan megszabadít bennünket a jégrétegtől. A jégbunda ugyanis hőszigetelő, ezáltal igencsak káros hatással van a villanyszámlára, a hűtőszekrény áramfogyasztására. Éppen ezért nem mindegy, hogy a hűtő belső része jégmentes-e vagy sem. Amennyiben nem jegesedésmentes készülékünk van otthon, akkor bizony rendszeres leolvasztásra van szükség.


Persze lehet szó cseréről is, hiszen a legjobb, ha olyan háztartási berendezésünk van, amely automatikusan leolvasztja magát, így ezzel nekünk nem kell foglalkozni. A benne található élelmiszerek folyamatosan hűtve vannak, emellett az rezsiszámla sem emelkedik meg túlzottan.


NoFrost tudnivalók


A legtöbben már tudják, hogy a NoFrost a teljesen jegesedésmentes hűtőszekrényt jelenti. Ez azonban kizárólag a fagyasztórészre vonatkozik, a NoFrost készülékek esetében tehát a normál hűtőrészben az eszköz magától leolvasztja a jeget. Ezeknek a hűtőknek a célja, hogy a hűtőtér hátsó részén egy ventilátor segítségével a hideg levegő gyorsan és egyenletesen keringjen.


Ezeknél az eszközöknél a légáram a nedvességet az elpárologtató nyílás felé tereli, ami odafagy, majd az időkapcsolóval felszerelt fűtés hatására könnyen leolvad onnan, így nem a hűtő falát terheli vele. Az olvadékvizet a kompresszor feletti részben egy tálban gyűjti össze, a melegtől pedig a víz szépen lassan elpárolog. A régi eszközökhöz képest itt nincsen dér vagy jég a falakon, ezáltal jóval higiénikusabb és energiatakarékosabb. A rendszernek hála az élelmiszerek jóval rövidebb idő alatt hűlnek le, ami nagyjából 50 százalékos időmegtakarítást jelent. Nem gond többé viszonylag gyorsan lehűtött vizet, sört vagy egyéb italt fogyasztani.


Milyen hűtőszekrényt válasszunk?


Más kérdés, hogy vajon az alul- vagy a felülfagyasztós hűtőszekrény éri meg jobban, hiszen egyéni igény kérdése, hogy melyiket használjuk többet. Aki gyakran kutat a fagyasztóban, napi szinten igényli a használatát, annak biztosan jobb megoldás az, ahol a fagyasztó rész felül kapott helyet. Ha azonban a család maximum hétvégén főz valamit, amúgy viszont ki sem nyílik a fagyasztó ajtaja, ott praktikusabb, ha alulfagyasztósra esik a választás.


Irány a webshop!