Hogyan válasszunk falazóelemet?

Mielőtt bármilyen építkezésnek vagy más építési projektnek nekiveselkednénk, már a tervezőasztalon el kell döntenünk, hogy milyen anyagokból fogjuk az elképzeléseinket megvalósítani.


Ezt azért fontos már idejekorán meghatározni, mert rengeteg más dolog fog függni attól, hogy ezen a ponton milyen döntést hozunk, hiszen a falazásra alkalmas anyagok nem teljesen egyformák, ami a tulajdonságaikat illeti.


Ismerjük meg az Ytongot!


A Józan Kft. kínálatából beszerezhető Ytong falazóelem például nálunk kevésbé elterjedt, pedig már kifejezetten hosszú múltra tekinthet vissza, így bátran kijelenthetjük róla, hogy mostanra bizonyítottan megállja a helyét. Éppen ezért nem kell aggódnunk, hogy hibát követünk el, ha bizalmat szavazunk neki. Ha pedig a rá jellemző vonásokat is figyelembe véve alkalmazzuk, akkor a benne rejlő előnyöket is teljes mértékben kiaknázhatjuk.


Ha bizalmatlannak érezzük magunkat az Ytonggal kapcsolatban, mert itthon nem látjuk az elterjedtségét, akkor talán meggyőz minket az a tény, hogy Svédországban elterjedt és szívesen használt építőanyagnak számít. Nézzük most meg, hogy milyen tulajdonságokkal jellemezhető!


A legfontosabb jellemzők


Az Ytong remekül alakítható, sőt, ha vágásról van szó, akkor sem kell bonyodalmaktól tartanunk. Ez nemcsak azért fontos, mert így gördülékenyebben haladhat a kivitelezés, hanem környezetvédelmi és anyagi szempontból is jelentősége van, hiszen sokkal kevesebb hulladék keletkezésére kell számítanunk az építkezés során. De itt még messze nincs vége az előnyöknek!


Ehhez a téglafajtához ugyanis sokkal kevesebb habarcsot és vakolatot kell majd használnunk, ami szintén kedvező vonás. Arról nem is beszélve, hogy kiváló hőszigetelési szempontból is, így ezzel már nem is kell majd foglalkozni, ha Ytongból építkezünk.


A nedvesség is sok esetben okoz problémát, főleg egy lakóingatlan esetében, de az Ytong ellenálló a nedvességgel szemben, még akkor is, ha beázásról vagy csőtörésről van szó. Ráadásul sokkal gyorsabban is szárad a hagyományos falazatokhoz képest.


Nem minden fenékig tejfel!


Ahogy általában, itt sem tökéletes minden. Például hőtárolási képessége jóval alacsonyabb, mint a sima téglának, ahogy a zajokkal szemben is jóval kevésbé eredményesen véd. Szerkezetileg is más, mint amit megszoktunk, így ha belülről kell szeget vagy csavarokat használni, például polcok kialakításához vagy tükrök, illetve képek felszereléséhez, akkor kicsit máshogy kell hozzáállnunk majd a feladathoz.


Az, hogy csak kisebb elemekhez szeretnénk alapanyagot választani, például előtétfal kialakításához, vagy egy komplett épületet szándékozunk felhúzni, azt is meghatározza, hogy milyen szempontokat érdemes mérlegelnünk a döntés során. Az Ytong sok helyzetben kifejezetten hasznosnak bizonyulhat, főleg abban az esetben, ha a rá jellemző hátrányok kezelése sem okoz számunkra problémát.


Irány a webshop!