Hogyan tartsd életben a cserepes fűszernövényed?

Te is úgy vagy vele, hogy mindig veszel egy cserepes fűszernövényt, de még azelőtt meghal, mielőtt elfogyna? Mindig újabb és újabb praktikákat vetsz be, de így sem sikerül életben tartani egy hónapnál tovább? Ne vádold magad, ez nem a te hibád!

Miért megy tönkre ilyen hamar a cserepes fűszernövény?

A boltban kapható cserepes fűszernövények messze nem ideális körülmények között nevelkednek, hiszen a legtöbb esetben túl sok növény van egy aprócska cserépbe ültetve, ráadásul mesterséges fényt kapnak csak, mielőtt a boltok polcaira kerülnének.

Mivel a körülményeik meglehetősen sivárak, így nem is lehet másra számítani, minthogy rövid idő alatt elpusztulnak, de van néhány trükk, amivel megpróbálhatod meghosszabbítani az új fűszernövényed életét.

Ültesd át!

A boltban vásárolt fűszernövény számára akkor teszed a legjobbat, ha amint hazavitted, kerítesz neki egy nagyobb vagy több kisebb cserepet. Átültetésnél használhatsz általános virágföldet, az a lényeg, hogy mostantól kényelmesen elférjenek a gyökerek az új cserépben. Ezután nincs más teendőd, mint meglocsolni és keresni neki egy fényes helyet. Ha van rá lehetőséged, kiteheted a szabadba is.

Kertészetből vásárolj fűszernövényt!

Egy fokkal jobb eséllyel indulsz, ha nem szupermarketben vásárolsz, hanem egy kertészetben szerzed be a cserepes fűszernövényed. Hogy ne lőj mellé, keresd azokat a növényeket, melyek a leginkább bokrosak, hiszen innen tudhatod, hogy a választott növény egy életerős példány. Ezt nem feltétlenül szükséges azonnal átültetni, de a vizet és a fényes helyet ugyanúgy igényli, mint a bolti társa.

Vedd figyelembe a növény igényeit!

A fűszernövényekkel legalább annyit kell törődni, mint az átlagos igényű szobanövényekkel. Ezért mindig figyelj az öntözésre, lehetőség szerint vagy reggel vagy este locsold meg őket. Nem szabad túlöntözni, azonban a növény földje mindig legyen kissé nedves, de ne álljon a víz a cserép alatt.

Lehetőleg olyan helyen tárold, ahol elegendő napfény éri, hiszen egy sötétebb, árnyékos helyen hamar kipusztul. Ugyanakkor a napfényre nem csupán a növény egészsége miatt van szükség, hanem a napsugarak csalogatják elő a levelek illóolajtartalmát is.

A tápoldatozás a szobanövények körében egy szükséges folyamat, hogy szépek legyenek, azonban a fűszernövényeket nem indokolt tápszerezni. Bár az egyes oldatoktól a fűszernövény valóban szép nagyra tud nőni, az íze viszont így kevésbé lesz intenzív.

Ha szükséged van néhány levelére egy-egy ízletes fogáshoz, ügyelj arra, hogy azokat mindig fentről szedd le, így biztosan újabb hajtásokat fog hozni. Azonban sose csípd le egyszerre az összes levelet, hiszen ezzel a túlélését kockáztatod.

Amennyiben további tippeket szeretnél kapni, hogy milyen trükkökkel könnyítheted meg a mindennapjaid, látogass el az ÉVA magazin oldalára!

Irány a webshop!