Hogyan győzd le az izgulást az érettségi előtt?

Az érettségi az addigi életed egyik legnagyobb kihívása, így nem csoda, ha izgulsz a megmérettetés előtt. Mivel a tanárok már 9. osztály óta ijesztgetnek azzal, hogy mi és hogyan lesz a végzős évedben, így kétségkívül esélytelen, hogy ne félve állj oda. Ha pedig amúgy is nagyon izgulós fajta vagy, akkor itt az ideje annak, hogy a saját kezedbe vedd az irányítást! Lássuk, hogyan győzedelmeskedhetsz!


Miért ennyire ijesztő az érettségi?


Az egyik oka, amiért aggódsz, hogy a tanárok évek óta mondogatják, mekkora dolog ez. A másik, hogyha egyetemre akarsz menni, akkor bizony sok múlik azon, hogyan sikerül az eredmény. Nem túl szép elhasalni az utolsó pillanatban, főként, ha a szülők elvárják tőled, hogy kiváló jegyekkel zárd a középiskolát. Egyszerre megtanulni mindent és a legjobb tudásodat adni róla nem könnyű, hatalmas kihívás egy 18 éves fiatal felnőttnek. Nem lehetetlen azonban akár az utolsó pillanatban is felkészülni. A Rubicon Történelem Érettségi Mesterkurzusa lehetőséget ad arra, hogy pár hét alatt szerezz annyi tudást, ami már elegendő lehet egy jó eredményhez.


Ehhez persze arra lesz szükséged, hogy kövesd az útmutatót. Az általuk rendelkezésedre bocsátott vázlatokat, fogalmakat, személyneveket megtanuld és memorizáld. Sokkal könnyebb dolgod lesz velük, hiszen nem kell előre megkeresned minden fontos információt, már csak a felkészülésre kell koncentrálnod.


Mi történik, ha nagyon félsz az érettségitől?


Lehetséges, hogy túl sokat gondolsz a vizsgára? Esetleg fizikai tünetekkel is szembe kell nézned, mint a gyomorgörcs, a mellkasi nyomás vagy éppen a gombóc a torkodban? Nem szabad halogatni. Azzal, hogy csak aggódsz és közben nem tanulsz semmit, csak az időd telik és egyre jobban frusztrál majd, hogy még mindig nem tudsz elegendő tételt ahhoz, hogy átmenj. Élvezd az életet közben nyugodtan, menj sétálni, sportolj egyet, aztán térj vissza a könyvekhez, hiszen ez nem örökös állapot.


Az érettséginek egyszer vége van, és nem jó arra visszagondolni, hogy mennyi idő ment el a félelemmel. Próbálj elegendőt pihenni, hogy elkerüld az alvászavart, néha szellőztesd ki a fejedet és fogyassz egészséges ételeket és elegendő vizet. Ez mind segíthet, hogy ne jelentkezzenek fizikai tünetek.


Ezzel győzd le az izgulást!


Sose hagyd az utolsó pillanatra a tanulást. Az agyad nem képes mindent átismételni pár nap alatt és hiába gondolod, hogy elegendő egy hónap az összes tételt megtanulni, tévedsz. Bontsd szét a tárgyakat, főként, ha eddig nem készültél eleget. Sokkal könnyebben a fejedben maradnak az információk, ha rendszeresen olvasgatod őket. Mindegy, hogy neked mi válik be, egy nap egy tárgy, vagy egy nap több tétel, de történelem, magyar és nyelv is van benne. A lényeg, hogy közben mindig tarts egy kis szünetet, ami feltölt mentálisan és nem érzed magad estére egy zombinak. Ez ráadásul mozgással jár együtt, ami miatt pedig sem a hátad, sem a többi testrészed nem fáj majd annyira az egész napos üléstől.


Irány a webshop!