Hasznos tippek macskaetetéshez: milyen életkorban mennyi eleségre van szüksége kedvencednek?

A felelősségteljes macskatartás egyik alappillére, hogy az etetést illetően is odafigyelsz cicádra, hiszen a helyes táplálkozás náluk is elengedhetetlen az egészség szempontjából. Persze az igények az életkor előrehaladtával némileg változnak, ezért most nézzük meg röviden, mire érdemes odafigyelni.


A kölyökmacskák etetése


Mivel a macskák emésztőrendszere és tápcsatornája viszonylag rövid, ezért sok fehérjére és kevés szénhidrátra van szükségük. Bár életük első pár hetében csak anyatejjel táplálkoznak, azonban 4-8 hetes kor környékén megtörténik az elválasztás, ekkor már fokozatosan hozzá lehet szoktatni a cicákat a szilárd táplálékhoz.


Körülbelül 1 éves korig junior tápokkal etesd kedvencedet! A pontos adagolás többnyire fel van tüntetve a csomagoláson, de általánosságban elmondható, hogy fél éves korig naponta 30-40 gramm eledelre van szüksége, 3-4 adagra elosztva.


Ha cicád túllépte a 6 hónapos kort, akkor ezt a mennyiséget növeld 50-70 grammra, de pár hónapig még maradj a kölyköknek való eledeleknél, és csak 1 éves kor környékén kezdd el fokozatosan átszoktatni a felnőtt tápokra.


Mennyit egyen egy kifejlett cica?


A felnőtt macskáknak elég naponta kétszer, háromszor adni. De a cicák többsége többször, keveset szeret enni. Az előbb említett 5-7 dekagramm eleség általában fedezi a napi szükségleteiket, de ez természetesen függ az állat méretétől is. Például egy jól megtermett Maine Coon cicusnak egyértelmű, hogy nagyobb az étvágya.


A mennyiség azonban közel sem minden, hiszen az is lényeges, hogy kedvenced megfelelő minőségű eledelt kapjon, ezért válaszd a minőségi macskatápokat a Petguru kínálatából! Akár kombinálhatod is a száraz eledeleket a nedvesebb állagú konzervekkel, a cél, hogy a cica minden fontos tápanyaghoz hozzájusson.


Egy jó minőségű macskaeledel ismérve, hogy gabonamentes, valamint minimum 35%-ban állati fehérjékből áll. A tévhitekkel ellentétben pedig a cicáknak nincs szükségük tehéntejre, hiszen érzékenyek a tejcukorra.


Mi a helyzet az ivartalanított cicákkal?


Egy felelős állattartó, hacsak nem a tenyésztés a célja, mielőbb ivartalanítja bundás kedvencét. Az ivartalanított cicák azonban gyakran lustává válnak, hiszen már nem hajtja őket a párosodás ösztöne, és az anyagcseréjük is lelassul, ezért hajlamosak elhízni.


Ezt kétféleképpen lehet megelőzni: növeld a macska fizikai aktivitását sok mozgást igénylő játékokkal, illetve ivartalanított macskák számára készült táppal etesd, ami kevesebb kalóriát tartalmaz.


Az élet alkonyán


A 7-8 évnél korosabb macskáknak fokozatosan csökken a mozgásigényük, ezzel szemben megnő az időskori betegségek kialakulásának esélye is. A gyakoribb állatorvosi kontrollok mellett az etetésre is nagyobb gondot kell fordítani.


Maradhat a megszokott, napi 2-3 alkalommal történő etetés, de vagy csökkentsd a táp mennyiségét, vagy válts idős macskáknak való eledelekre, amelyek mérsékelt energiatartalommal rendelkeznek és könnyen emészthetőek.


Irány a webshop!