Gyakran elhangzó kérdések és válaszok domain témakörben

A domainnevekkel és névválasztással kapcsolatban számtalan olyan kérdés merül fel napi szinten, amelyeknek a precíz és alapos megválaszolása komolyan befolyásolhatja akár egy-egy vállalkozás sikerét is. Éppen ezért gyűjtöttük össze a bejegyzés keretei között a gyakran elhangzó kérdéseket, feltüntetve és részletesen kifejtve természetesen a hozzájuk tartozó válaszokat is.

Pontosan mit takar a domain fogalma?

Gyakorlatilag egy-egy IP-cím szöveges megfelelőjét értjük a domain elnevezés alatt. Mivel könnyebben megjegyezhető bármely számsornál, ezért került bevezetésre ez a formátum. Internetes böngészésnél a domainnevet írjuk be a keresőbe akkor, amikor egy-egy internetes felületet akarunk megtalálni.

Mik a jó domainelnevezés alapvető ismérvei?

Az optimális domainnév rövid, frappáns és egyszerűen megjegyezhető. Fontos, hogy tartalmazzon legalább egy olyan kulcsszót, ami egyrészt passzol a vállalkozásunk tevékenységéhez, másrészt a keresőmotoroknál is segít magasabb helyezést elérni.

Ennek megfelelően a jó domainnév egyszerű karakterekből áll, könnyű fejben tartani, egy bizonyos idő elteltével pedig akár szájról szájra is terjedhet a felhasználók körében. Ha ezt sikerül megvalósítani, akkor rendre nagyszámú látogató érkezhet az oldalunkra.

Mi a teendő, ha az általunk kiszemelt domainnevet valaki más birtokolja?

Értelemszerűen sokkal könnyebb megszerezni egy olyan domainnevet, amit még senki sem használ vagy birtokol. Ettől függetlenül nincs veszve semmi abban az esetben sem, ha már valaki másnál van az általunk kiszemelt domainnév.

Pontosan erre a szituációra találták ki a domainelkapó szolgáltatást, aminek a segítségével értesítést kaphatunk a nemsokára lejáró nevekről.

Miért tanácsos egyszerre több domainelnevezést is megvásárolni?

Sajnos az üzleti életben egyáltalán nem ritka a kevésbé korrekt hozzáállás. Éppen ezért számolni kell annak a kockázatával, hogy valaki egy, a mi domainnevünkhöz hasonló elnevezéssel megpróbál tisztességtelen módon látogatókat és vevőket átcsábítani magához.

Pontosan ezt tudjuk proaktív módon kivédeni azzal, ha előre bebiztosítjuk magunkat. Egy domainelnevezés nem kerül sokba, ezért kifejezetten javasolt lehet bebiztosítani magunkat minden szóba jöhető domainnév megvásárlásával.

Mekkora időtávban érdemes gondolkodni domainelnevezés beszerzésekor?

A domainnév vásárlásának minimális időtartama két teljes év, ugyanakkor erősen javasolt lehet ennél hosszabb távra is tervezni. Már csak abból a megfontolásból is, hogy minden bizonnyal az üzleti tervünk is hosszabb időtávra szól.

Ennélfogva erősen javasolt minimum három vagy öt teljes évre lefoglalni a kiszemelt domainnevet vagy -neveket, egyfajta biztosítékot szerezve ezáltal a saját vállalkozásunk részére.

Irány a webshop!