DIY: Fotóalbum ajándékba

A digitalizáció és a modern technika méltatlan helyre száműzte a kézzel fogható fényképeket. Pedig azoknak is meg volt a szépségük, amikor a családi fotóalbum előkerült, és szüleinkről, nagyszüleinkről még fekete-fehér felvételek voltak beragasztva a lapogatós fényképalbumba.

Az Y generáció talán elképzelni sem tudja azt, hogy milyen volt, amikor két hetet kellett várni a képek előhívására, hiszen nekik a zsebükben van a fényképezőgép, azonnal látják a végeredményt, ha nem tetszik, egy gombnyomással törlik, szerkesztik, megosztják, matricázzák és elfelejtik. Csak a közösségi média nem dobja fel egy év múlva, mint emléket.

Kézzel fogható, saját sztori

A fotóalbumra úgy is tekinthetsz, mint a hírfolyamra a közösségi médiában. Csak itt kézzel fogható a fényképen szereplő személy története, azaz sztorija, nem fogja mindenki látni és véleményezni, csak az, aki élőben láthatja. Lehet, de nem kötelező szöveget írni sem hozzá, hiszen ott az azonnali visszacsatolás lehetősége: Hol is készült? Ez kinek a kutyája volt? Emlékszel, amikor még itt laktunk?

Jó sztori, jó fotó, jó fotópapír

Ha kitaláltad, hogy kit szeretnél egy érzelemcunamit elindító fotókönyvvel meglepni, válogass össze néhány jobb minőségű képet. Nem kell, hogy agyonfilterezett legyen, de mindenképpen jó minőségű.

A kép eredeti minősége ugyanis meghatározza majd, hogy milyen méretben fogod tudni kinyomtatni. A fényképeknek három sztenderd mérete van 9*13 cm, 10*15 cm és 13*18 cm. Ez nem azt jelenti, hogy csak ilyen méretű fotópapírok vannak, ha jó a képed minősége kb. 17,37 megapixel, akkor akár A/3-as méretű fotót is nyomtathatsz.

A jó fotópapír elég strapabíró ahhoz, hogy évekig lehessen lapozgatni, nézegetni, mindazonáltal a színeknek könnyen be kell tudnia jutni a papírba. Emiatt egy jó fotópapír több rétegből áll.

Akár kifogytál a színes patronból, akár fotópapírra vagy netalán új nyomtatóra van szükséged, a TonerPartners.hu oldalán minden szükséges eszközt megtalálsz, akár canon 545 546 xl patront is, hogy elkészíthesd saját fotóalbumodat!

Milyen nyomtatóval nyomtass otthon profi képet?

A tintasugaras nyomtatóval a fényképed a legjobb minőséget is el tudja érni. A hőnyomtató az azonnali jó minőséget tudja nyújtani pl. egy rendezvényen, de messze nem hozza azt a minőséget, mint a tintasugaras társa.

Ellenben a nyomtatókérdés a fotópapír kiválasztásánál is fontos szempont, ugyanis más eljárással juttatják a színeket a papírra.

A súly is súlyos kérdés

Míg a klasszikus felhasználásra szánt nyomtatópapír súlya 100 g/m2, addig a fotópapírok súlya 220-360 g/m2 közé esik. Mivel ezek az általános felhasználásra szánt készülékek maximum 300 g/m2 súlyú papírokat tudnak kezelni, a nagyobb súlyú papír könnyen elakadhat a nyomtatóban.

Fényes vagy matt?

Textúrájukat tekintve is van különbség a fotópapírok között. Fényes felületet akkor válassz, ha a kép egyes részleteit szeretnéd hangsúlyozni. Viszont számolj azzal, hogy jobban látszik rajta az ujjlenyomat, vagy attól függően, hogy a fény milyen szögből esik rá, a kép kivehetetlenné válik.

A matt felület nem fényes. Emiatt talán valaki nem gondolja elég profinak.

A félig matt felület az arany középút, a gazdag színeket jól visszaadja, és a fényessége is megfelelő.

Irány a webshop!