Budapesten is bemutatja jubileumi estjét a 60 éves Pécsi Balett Október 6-án a Nemzeti Táncszínházban ünnepel a társulat

Az iszonyat balladája című, Szokolay Sándor zeneművére készült ikonikus ecki alkotást eddig minden évfordulón felújította a társulat. Most, a 60. évfordulóra, Vincze Balázs művészeti vezető ötletére, teljesen új koncepció mentén készített új koreográfiát Zachár Lóránd az eredeti zenére. Az előadást szeptember 17-én állították színpadra a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán. A produkció óriási sikert aratott. A vadonatúj kortárs koreográfia különösen nagy hatással volt azokra az egykori tagokra, akik maguk is táncoltak az ecki darabban. Szokolay Sándor örökérvényű kompozíciója hátborzongatóan erős hídként köti össze a múltat és a jelent. Hatalom, elnyomás, szabadságvágy, remény – a négy megkerülhetetlen vezérszó irányította az új alkotó gondolatait is. Zachár friss koncepciója és táncnyelve, Kozarics Viktor jelmezei, a látvány és a zene harmonikus összjátéka alkotják meg Az iszonyat balladája 21. századi változatát. A művet az est első részeként láthatják október 6-án 19.00 órakor a Nemzeti Táncszínház nagyszínpadán.


Kép
Az iszonyat balladája_20210916 (10 of 1)
Fotó: Juhasz Eva

A második részben a jubileum alkalmából készített Több mint balett című dokumentumfilm debütál Budapesten, mely megszólaltatja a jelen és a múlt meghatározó alakjait: táncművészeket, alkotókat, munkatársakat, vezetőket, alapító tagokat. Személyes történetek bemutatásával hozza közel a művészt a nézőhöz. Megismerhetjük azokat a művészeket, akik nélkül ma a Pécsi Balett nem lenne az, ami. Mellékszálként öt fiatal táncos mindennapjait mutatja be, az ő történetükön keresztül pedig nemcsak egy új darab elkészülésébe, hanem a balett világában bejárható különböző életutakba is betekintést nyerünk.


Kép
Az iszonyat balladája_20210916 (13 of 1)
Fotó: Juhasz Eva

A filmet a Filming in Pécs stábja készítette, a programok megvalósítását az NKA és az EMMI támogatta.

Fotó: Juhász Éva (Az iszonyat balladája)

Irány a webshop!