Baranya megyében hat fiatal, tehetséges művész és tudós nyert támogatást a MOL Tehetségtámogató Programjában

Baranya megyében hat fiatal művész és tudós pályázott sikerrel a MOL Tehetségtámogató Programra, amely az idei tanévben összesen 20 millió forinttal segíti a 10-23 év közötti tehetségek pályafutását. Országszerte összesen 63 fiatal pályázó és csapataik nyertek támogatást, köztük ifjú zenészek, táncosok, vizuális alkotók, előadóművészek, a matematika és a természettudományok mellett az informatika és a csillagászat fiatal művelői, kutatói. Legtöbben zeneművészeti területről nyújtottak be pályázatot, hiszen egy hangszer megvásárlása komoly befektetés egy átlagjövedelemmel rendelkező család számára. A fiatal tehetségek előfinanszírozásként kapják meg a támogatást.

2021-ben összesen 275 pályázat érkezett be a Tehetségtámogató Program művészet és tudomány kategóriáiban, a megpályázott összeg pedig több mint hatszorosa volt a rendelkezésre álló keretnek. A szakértő zsűri értékelése után a pályázatot kiíró MOL Alapítvány kuratóriuma úgy döntött, hogy összesen 63 fiatal nyeri el a pályázati támogatást. A 10-18 éves korosztály legeredményesebb képviselői összesen 15 millió Ft támogatásban részesültek, míg a 19-23 éves, korábban már alapítványi támogatást elnyert fiatalok a Klasszis kategóriában összesen 5 millió Ft-ra pályázhattak.

A Baranya megyei győztesek

Csonka Illés, matematika, Pécs

A 16 éves fiatal legutóbbi eredménye a 2021-es Arany Dániel Matematikaversenyen elért első helyezés, ám a matematikán túl fizikából és kémiából is remekel. Részt vesz a pécsi Matego Közhasznú Alapítvány által szervezett Töprengő Klub foglalkozásain, jelenleg pedig több tantárgyból is készül diákolimpiai megmérettetésre. A támogatásból Illés új laptopot szeretne vásárolni.

Horváth Milán, informatika, Pécs


Kép

A 17 éves diák ötödik osztályos korában ismerkedett meg a programozással, és innovatív szemlélete révén több gyakorlati alkalmazást is kifejlesztett az elmúlt években. Learn 2017 programja alsósok számára tartalmaz gyakorló feladatokat, majd 2020-ban kifejlesztett Matinno alkalmazása már a teljes általános iskolai matematika tananyagot lefedve segített az online oktatás idején több, mint 10.000 felhasználónak. A nagy érdeklődésre való tekintettel 2020-ban elindította a matinno.hu oldal is. Tavalyi fejlesztése a Pécs City Tour városi kalandtúra alkalmazás, amely újszerűen mutatja be a város rejtett érdekességeit. A támogatásból Milán új laptopot szeretne vásárolni.

Nemeskéri Dániel, kémia, Pécs


Kép

A 17 éves diák jelenleg a budapesti ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium tanulója természettudományos tagozaton. A kémián túl az atomfizika is érdekli és mindkét területen komoly versenyeredményeket tudhat magáénak: a tavalyi kémia OKTV-n 5. helyezést, míg a Szilárd Leó Atomfizika Verseny Junior kategóriájában 2. helyezést ért el. A támogatásból IPadet, tabletet és kémiai szoftvercsomagot fog beszerezni.

Varga Nadin, zeneszerzés, Geresdlak


Kép

A 16 éves, hegedűn és zongorán is játszó ifjú hölgy a zeneszerzés területén is kiemelkedő tehetségű, jelenleg alkalmazott zeneszerzést és zeneinformatikát tanul. Számtalan versenyeredmény büszke tulajdonosa, a tavalyi Virtuózok V4+ versenyen zeneszerzői különdíjat kapott, műveit több koncertteremben is bemutatták. Nadin sokoldalúságát bizonyítja, hogy kitűnő tanuló, emellett asztaliteniszezik és rajzolni is szeret. A támogatásból versenyeken és egyéni kurzusokon való részvételét és utazási költségeit finanszírozza.

Klasszis kategória (19-23 év):

Nagy Zoltán Ferenc, klarinét, Pécs


Kép

A 21 éves fiatal átlagon felüli muzikalitása már korán megmutatkozott; két évvel ezelőtt a XV. Országos Richter János Klarinétversenyen 2. helyezést és különdíjat nyert el. Jelenleg a frankfurti Hochschule für Musik und Darstellende Kunst hallgatója, ahol nemrég Esz-klarinéton (magas klarinét) is elkezdett játszani. A támogatás segítségével a klarinétozáshoz szükséges kiegészítőket (nádak, fúvókák) és fellépőruhákat fog vásárolni.

Szigeti Bence, gitár, Pécs


Kép

A 20 éves gitárvirtuóz már a középiskolás évek során számtalan versenyen és fesztiválon szerepelt sikeresen, két éve a IX. Országos Gitárversenyen első helyezést ért el. Jelenleg a Zeneakadémia gitár tanszakának hallgatója. A pályázati támogatás révén a franciaországi MusicAlp zenei fesztiválon szeretne részt venni, amely rendezvényen 2021-ben már számtalan fontos szakmai ismeretséget kötött és szakmai előmenetele szempontjából meghatározó zenei kurzusokon vehetett részt.

A zsűri tagjai idén Devich Márton, a Bartók Rádió csatornaigazgatója, Pázmány Karolina Ágnes vizuálisnevelés–tanár, a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola tanszékvezető-helyettese és Pertis Szabolcs matematika–fizika szakos tanár, népzenész voltak. Elsődleges bírálati szempontjuk a pályázók eddigi eredményessége és jelenlegi igényük indokoltsága volt. Legtöbben zeneművészeti területről nyújtottak be pályázatot, hiszen egy hangszer megvásárlása komoly befektetés egy átlagjövedelemmel rendelkező család számára. A fiatal tehetségek előfinanszírozásként kapják meg a támogatást.

A MOL közhasznú alapítványán keresztül 2006 óta karolja fel a fiatal tehetségeket; eddig több mint 3000 művészeti vagy tudományos pályára készülő fiatal fejlődését segítette. A támogatottak teljes listája a MOL Alapítvány honlapján érhető el: https://molalapitvany.hu/tamogatott/2020-21-muveszet-tudomany

A MOL társadalmi felelősségvállalásáról

A MOL-csoport mint kelet-közép Európa egyik legnagyobb vállalata évente mintegy 2 milliárd forintot adományoz a különböző társadalmi kezdeményezések számára. A támogatási portfólióban a kultúra, az egészségügy, az oktatás, a közlekedésbiztonság, a környezetvédelem és a szociális ügyek jelennek meg. A vállalat társadalmi felelősségvállalásának jegyében hozta létre 2006-ban az Új Európa Alapítványt, amely 2018-tól MOL Alapítvány néven folytatja tevékenységét. Az Alapítvány pályázati programjain keresztül évente 140 millió forintot fordít a fiatal sportolók, művészek, a pedagógusok és a gyermekegészségügy támogatására. Ennek eredményeképpen az elmúlt években több mint 5000 fiatal sportolót, tudós- és művészpalántát és csapataikat részesítette a MOL Tehetségtámogató Program támogatásban. A MOL Gyermekgyógyító Program keretében több mint 550 projekt nyert el támogatást 2005 óta, akik több mint 120.000 gyermek gyógyulásában közreműködtek. A MOL Alapítvány a helyi közösségek támogatását és az önkéntesség népszerűsítését 2014-2017 között a KÖSZ! Program, 2018-tól a Helyi Érték Program keretében végzi. További információ: www.molalapitvany.hu

A MOL-Új Európa Alapítványról

A MOL és a Magyar Állam 2021 nyarán MOL-Új Európa Alapítvány néven új közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványt hozott létre, melynek célja közérdekű célok megvalósítása kiemelten a sport, kultúra, egészségügy, gazdaságfejlesztés és környezetvédelem területén. A különböző támogatási tevékenységek a vállalatcsoporton belül eddig szétszórtan, különböző szervezetekben működtek, ezért az új alapítvánnyal egyrészt az a cél, hogy a MOL egy szervezetbe csoportosítsa az összes ilyen irányú tevékenységét, másrészt, hogy kibővítse a támogatások körét olyan területekkel, amelyek a MOL-csoport frissített stratégiájával összhangban a jelenleginél nagyobb figyelmet érdemelnek, így például a kutatás-fejlesztési, innovációs projektek támogatása, elsősorban a körkörös gazdaság kapcsán.  A MOL-Új Európa Alapítvány átveszi a MOL korábban végzett társadalmi felelősségvállalási tevékenységeinek, pályázatainak és tehetséggondozási programjainak jelentős részét, továbbá rendkívül széleskörű és átfogó támogatási rendszert hoz létre a környezetvédelmi és fenntarthatósági célok, a nemzetközi tudásmegosztás, az oktatás és kutatás-fejlesztés, a karitatív tevékenységek, a kultúra és a sport támogatása érdekében.

Irány a webshop!