Az OSB lapok felhasználási módjai és használatának színterei

A könnyűszerkezetes házak fénykorukat élik, gyors és problémamentes felállításuknak köszönhetően egyre többek tetszését nyerik el, és egyre többen képzelik el álmaik otthonát könnyűszerkezetes házak képében. Az ilyen jellegű építkezés esetében az OSB lapok használata a legelterjedtebb, amely népszerűsége tagadhatatlan sokoldalú felhasználhatóságának hála. Azonban nem csak építőanyagként ismerkedhet meg a szerkezettel, hanem egyéb alternatíváknak is megfelel, de mégis minek köszönheti népszerűségét?


Mi az az OSB lap?


Az OSB egy angol mozaik szóból származik - Oriented Strand Board, amelynek magyar jelentése szabadfordításban: irányított szálelrendezésű lap. Mindemellett azonban hallhat róla, mint ostyatábla vagy mint steerling tábla is. A név nem másra, mint magára az előállítás folyamatára utal, amely alkalmával a háncsdarabokat - az OSB lap elengedhetetlen alapanyagát - merőlegesen és több rétegben egymásra terítik, majd magas nyomáson és hőmérsékleten összepréselik.


Ennek a folyamatnak köszönhetően a lapok előállítása mindamellett, hogy környezetbarát, mivel az erdőápolási munkálatok alkalmával keletkező faanyag kerül feldolgozásra, az ára is kifejezetten kedvező. Az OSB lap felhasználása kifejezetten sokrétű, mivel mind beltéren, mind pedig kültéren tökéletesen és sokoldalúan felhasználható. Egyszerűbb esetekben funkcionálhat raklapként vagy akár csomagolódobozként, de mindemellett használható zsaluzásra, javításokhoz, kiigazításokhoz, díszítésre, valamint bútorok készítésére egyaránt.


Az OSB lapok használata


Építészeti szempontból ideális belső és külső falak felhúzására, funkcionálhat tetőanyagként, de akár a tető alatti zsindelyként vagy lépcső építésekor kiegészítő anyagként is kiválóan működhet. Lehet belőle ideiglenes kerítést építeni, kifutókat felhúzni, alkalmas térelválasztónak, kerti építmények hozhatók létre belőle, és ez még korántsem a felsorolás vége, mivel felhasználásának szinte csak a fantázia szabhat határt. Hatalmas előnye, hogy könnyen variálható, amelynek köszönhetően az OSB lapokkal folytatott építkezés ideje lerövidül.


Nem csak profik képesek sokoldalú felhasználására, de kezdők is megláthatják az építőanyagban rejlő lehetőségeket. Amennyiben szeretne többet megtudni az OSB lapok használatáról, és szeretné beszerezni az ön számára legideálisabb mennyiséget, akkor keresse fel az OSB Futár weboldalát, ahol számos lehetőség közül válogathat igényeinek megfelelően.


Az OSB lap felhasználása mellett szól, hogy anyaga sokkal tartósabb és erősebb a keményfa deszkákkal szemben. Szilárdsági mutatói is sokkal jobbak. Több típusa ismert és használt, ennek tekintetében létezik 6, 8, 10, 12, 15, 18 és 22 mm-es változat is, amelyet más és más felhasználásra ajánlanak a szakértők.

Irány a webshop!