Az eredendő anyag – kiállítás a siklósi kerámia szimpozionok alkotásaiból (1969-1992)

Mintegy ötven hazai és nemzetközi művész alkotását csodálhatjuk meg azon az időszaki kiállításon, amely a siklósi szimpozionokról ad átfogó képet a kezdetektől 1992-ig. A tárlat a pécsi Múzeum Galériában (Káptalan u. 4.) nyílik meg október 7-én, csütörtökön, 17 órakor.

Pécs és a térség művészetéhez elválaszthatatlanul hozzátartozik a kerámia: a Zsolnay gyár hagyományai, a Siklósi Kerámia Szimpozionok, az Országos Kerámia Biennálé Pécs kulturális identitásának meghatározó szegmensei. A Janus Pannonius Múzeum Modern Kerámia Gyűjteménye mintegy 3000 alkotást számlál, melynek felét teszik ki a Siklósi Szimpozionokon készült munkák.


Kép

Az eredendő anyag – Siklósi Kerámia Szimpozionok (1969-1992) című tárlat célja, hogy a siklósi szimpozionokról átfogó képet adjon a kezdetektől 1992-ig, mintegy ötven hazai és nemzetközi művész alkotása által. A kiállítás különböző termei az organikus jellegű művektől az absztrakciónak még teret adó figurális plasztikákon át mutatják be az agyag anyagszerűsége által hordozott különböző jelentéseket. Nádor Katalin fotográfus – a kiállításon bemutatásra kerülő – dokumentumértékű műhelyfotói és életképei által a szimpozionok tevékeny életébe láthatunk bele.

Az 1969-től rendezett siklósi kerámia szimpozionok, ugyanúgy, ahogy közeli Villányban 1967 óta rendezett kőszobrász szimpóziumok a hazai szimpozion-mozgalom első helyszínei voltak, s nemzetköziségük által a korszerű művészeti áramlatok megismerésének első fórumai hazánkban.


Kép

A ’60-as, ’70-es évek szigorúan ellenőrzött kultúrpolitikai közegében Siklóson és Villányban lehetőség nyílt a művészi, alkotói szabadságra. Az első siklósi szimpozionokon a bonyolult technológiai folyamatok természetüknél fogva igényelték a kollektív munkát, a résztvevőknek maguknak kellett biztosítani a feltételeket az alkotáshoz, kemencéiket is együtt építették. A közös munkaforma alkalmaival, a folyton változó, mindig új tagokkal gyarapodó közösség révén egy új alkotói modell jelent meg, melyben a művészi munka életmóddá válhatott. A magyar kerámiaművészet történetében ”Siklós” vízválasztó szerepet töltött be, s annak gyökeres megújulását hozta magával.

A kiállítást Schrammel Imre keramikus nyitja meg. A tárlat 2022. január 14-ig, hétfő kivételével 10-től 18 óráig tekinthető meg a Múzeum Galériában (Káptalan u. 4.).


Kép

___________________

Kiállítók: Ambrus Éva, Anders Liljefors, Beatrijs van Rheeden, Beke Györgyi, Benkő Ilona, Csekovszky Árpád, Eőry Miklós, Fenesi Péter, Fusz György, Fürtös György, Füzesi Zsuzsa, Garányi József, Gazder Antal, Geszler Mária, Horváth Sándor, Husz Ágnes, Jun Kawaguchi, Juosas Adonomis, Kari Christensen, Kecskeméti Sándor, Kendra Devison, Krajtsotits Margit, Králl Borbála, Kungl György, Laborcz Mónika, Lammel Ilona, Lőrincz Győző, Lubor Technik, Major Judit, Majoros Hedvig, Mariko Ijuin, Marina-S Kostic, Mario Enke, Mojzes Mariann, Molnár Imre, Molnár Sándor, Nádor Judit, Nagy Márta, Orosz Mária, Pázmándi Antal, Peter Weihs, Sárka Radová, Schrammel Imre, Szalai László, Szaska Baleva, Szekeres Károly, Török János, Tsuboi Asuka, Várnagy Ildikó, Wilhelm Fabini, Zavadzky Éva.

A kiállítás kurátorai: Mogán Orsolya művészettörténész, Tóth Eszter művészettörténész, a JPM Képző-és Iparművészeti Osztályának muzeológusa.

Irány a webshop!