Amit a chiptuningról tudnod kell

Mielőtt rátérnénk arra, hogy mit takar az a fogalom, hogy chiptuning, érdemes megismerkedni néhány alapkifejezés jelentésével. Maga a tuning értelemszerűen nem egy magyar, hanem egy angol eredetű szó. Anyanyelvünkre lefordítva azt jelenti, hogy hangolás.

Lényegében tehát a chiptuning során finomhangolják az autót. Nem mindegy azonban, hogy ez milyen módszerekkel történik és ki végzi el ezt a feladatot.

A chiptuning vagy motoroptimalizálás esetén pusztán a legolcsóbb szolgáltatást kiválasztani nem feltétlenül bölcs döntés. Nem árt némi nyomozás, mielőtt rábízod valakire az autódat, elvégre mégiscsak egy közlekedési eszközről van szó.

A motorvezérlő szerepe

Mielőtt rátérnénk a cihptuning folyamatával kapcsolatos tanácsokra, vizsgáljuk meg az autó egyik legfontosabb alkotóelemét. A jeladóktól kapott információk segítségével a motor működéséről az ECU gondoskodik. Az ECU egy angol mozaikszó, az angol Engine Control Unit szavakat magyarul vezérlőegységnek szokták nevezni.

Az összes jeladó a vezérlőegységnek küldi az adatokat, a motor működésének szabályozása pedig ezek alapján történik. Egy adott pillanatban lévő terhelés alapján dől el, hogy mennyi üzemanyag kerüljön befecskendezésre a rendszerbe, de többek között az is, hogy mekkora legyen a turbónyomás. Egy modern autóban egy ECU képes 50 millió művelet végrehajtása szekundumonként. Digitalizált a folyamat, mindennek köszönhetően gyors és megszakítás nélküli a szabályozás.

A vezérlőprogram tárolásáról az ECU-ban található chip gondoskodik. Chiptuning során az ebben a chipben lévő vezérlőprogram kerül módosítására, ezen adatok módosítására kerül sor az úgynevezett hangolás során.

Nem mindegy, ki végzi a chiptuningot

A chiptuning során olyan finomhangolás történik, amit egyedi beállítások segítségével hajtanak végre. Ez nem olyasvalami, amit megrendelhetsz a neten, és nincs is minden autóra megfelelő megoldás. Minden autóhoz egyedileg, az autó állapotának, valamint a tulajdonosának az igényei alapján egyedileg történik a chiptuning.

Értelemszerűen ha olyasvalaki végzi a chiptuningot, akinek komoly tapasztalata van, az hatékonyabban, eredményesebben tud dolgozni, s könnyen megeshet, hogy ez az eredményen is meg fog látszani. A rutin segít abban, hogy finomabban történjen a vezérlőprogram módosítása.

Így választhatod ki a megfelelő szakembert

Fontos kérdés, hogy kivel végezteted el a chiptuningot. Próbálj utánajárni, hogy az adott chiptuninggal foglalkozó cég vagy magánszemély milyen tapasztalattal rendelkezik. Ő maga írja a programot, vagy a netről vadász le egy bizonytalan eredetűt? Fontos kérdés az is, hogy minden autóhoz készít-e programot, vagy olyat használ, amit másik autónál is alkalmaz?

Vannak, akik klón eszközökkel csak bizonyos típusokat vállalnak. Azok, akik folyamatosan fejlesztenek, a legújabb autókat is képesek programozni. Egy professzionális, jó szakember képes egyéni kéréseket is figyelembe venni, sőt, az észrevételek alapján utólag is tud módosításokat eszközölni.

Irány a webshop!