A tompalátás jelentése: erről érdemes tudnod

Manapság egyre többen szenvednek valamilyen látásproblémától. A tompalátás az egyik ilyen, ami azt jelenti, hogy az egyik szemünkkel nem vagyunk képesek olyan jól látni, akkor sem, ha a megfelelő szemüveget viseljük. Normál esetben, ha nézünk egy tárgyat, akkor mindkét szemben éles lesz a kép, ahonnan egy bonyolult idegi úton kerül a kép a látómezőbe, az agy hátsó részében található központba. Ha mind a két szem hibátlan, akkor a kép tiszta lesz és egybeolvad. Amikor a folyamatba valamilyen hiba csúszik, akkor az egyik kép nem lesz jó, nem olvadnak össze.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mi ez pontosan, hogyan kezelhető és mivel kell számolni a későbbiekben.


A tompalátás legfőbb okai

A tompalátás egyik fő oka a két szem közötti dioptria különbség. Amikor a két szem fénytörése nem egyforma, akkor bizony tompalátás következik be. A drnagymihaly.hu linkre kattintva hallgathatod meg a szemész szakorvos teljes tájékoztatóját ezzel kapcsolatban.

Ebben az esetben a látóközpontba továbbított képek közül az egyik túlzottan homályos és életlen lesz. Másfél dioptria különbség még nem okoz problémát, azonban minél nagyobb az eltérés a két szem között, annál nehezebben boldogulunk. Gyakran előfordul, hogy az egyik szemen nincsen hiba, a másik viszont vagy rövid- vagy távollátó. A látóközpont befogadja a jó szemből érkező képet, a homályosat viszont elutasítja. Ilyenkor viszont hiába viselünk szemüveget, hiszen mivel az egyik szemnél nincs gond, így a látás homályos marad. Fontos tehát időben elkezdeni a kezelést, hiszen így előbb várható a tökéletes gyógyulás.


Hogyan kezelhető a tompalátás?

Ilyenkor a cél a két szem közötti hiba helyrehozása és kijavítása. A kezelés során megmérik a pupillatágítást a két szem közötti hibát és pontos szemüveget írnak fel, hogy az agy két éles képet kapjon mind a két szemből. Ez sokszor viszont nem elég, éppen ezért gyakran még a szemüveg alatt is letakarják a szemet, hogy a hibás szemből érkező képet a látókéreg könnyebben be tudja fogadni.

A cél tehát, hogy a hibás szem látása szemüveggel együtt teljes legyen, hiszen akkor a takarást meg lehet szüntetni. Amennyiben nincsen más eltérés, mint kancsalság, akkor létrejöhet a jó sztereólátásl, így már elegendő lesz a szemüveg viselete. Ehhez azonban minél előbb észre kell venni a hibát, ami a legtöbb esetben már a születéskor fennáll. Minél gyorsabban feltűnik a dolog, annál előbb orvosolható a probléma. Pár éves gyermekeknél akár fél év is elegendő lehet, hogy eredményre jussunk. Amennyiben már egy iskolás korúról van szó, akkor már előfordulhat, hogy nincs mit tenni. Éppen ezért van jelentősége, hogy már a kisbabákat elvigyük a kötelező szemészeti szűrésekre egy és másfél éves kor körül is.


Milyen veszélyei vannak?

Meg kell említeni, hogy a tompalátás teljesen normális betegség, viszont csak addig viselhető el, amíg a másik szemet nem éri valami sérülés. Ezt követően már a tompalátó szemünkkel kell boldogulnunk, ami sokszor már az olvasó képességet is próbára teszi. Ahhoz, hogy ez ne fordulhasson elő, a jó szemünket védeni kell, sportolásnál védőszemüveget kell használni, de ne feledkezzünk meg a barkácsolásról és a kerti munkáról, ahol szintén nem árt óvatosnak lenni.


Mi a helyzet a felnőttkori tompalátással?

Amint megszületünk, a látásunk azonnal alakul és fejlődik. Több évnek kell ahhoz eltelnie, hogy a szemünk teljes mértékben megtanulja, hogyan kell látni és nézni. Amikor azonban ez nem alakul ki, esetleg nem a megfelelő módon működik a dolog, akkor bizony tompalátás következik be.

A látásfejlődés tizenéves kor elejére fejeződik be, így az agyunk addigra tanulja meg a teljes látás képességét. Ezt követően már nem tudunk rajta segíteni. Ha tehát teljes és tökéletes látás nem érhető el szemüveges korrekcióval, akkor már nem biztos, hogy tudunk mit tenni. Itt viszont beszélhetünk kismértékű tompalátásról, valamint 70-80 százalékos esetről is. Felnőtt korban már nem tudnak rajta segíteni. Hiába a szürkehályog és a látásjavító lencseműtét, egy szem tompalátása esetén csupán olyan látásélességet tudnak elérni, ami szemüveggel a legjobb látásként kihozható.

Irány a webshop!