A laprugók széles és változatos felhasználási területe

Laprugó számos jármű felfüggesztésének a részét képezi. Alapvetően olyan típusoknál és felhasználási módnál jellemző a használatuk, ahol az átlagosnál nagyobb terhelés jellemző.


A Weber Autotechnik Fiat Ducato laprugók mellett még számos másik különböző laprugót forgalmaz a többi népszerű haszongépjárműhöz is.


Felhasználási területek: személy- és teherszállítás


A laprugók elsősorban nem a hétköznapi személyautók esetében használatosak, de felhasználási területük így is nagyon széles és változatos.


  • Kamionok és teherautók: A teherszállításban rendkívül praktikus ennek a típusnak az alkalmazása, hiszen nagy teherbírásra lett kifejlesztve. Ezek a járművek továbbá gyakran járnak rossz minőségű utakon, építkezéseken vagy bányák közelében, ami ugyancsak kiemelten fontossá teszi a megfelelő felfüggesztés meglétét.


  • Buszok: Itt elsősorban a hátsó tengelyeken alkalmaznak laprugókat, hiszen itt különösen fontos a menetkomfort és az ideális súlyelosztás.


  • Kisteherautók, furgonok: Ezek sokszor hasonló módon és körülmények között működnek, mint a teherautók, így ha kisebb méretben is, de hasonló indokok mentén elterjedt a laprugók használata ebben a kategóriában.


Felhasználás szabadidős tevékenységek során


A fent említett példákon túl, szabadidős tevékenységekhez kapcsolódó felhasználási területe is akad a laprugóknak. Nyaralásokhoz vagy hosszabb utazásokhoz használt lakókocsikban szintén előszeretettel alkalmazzák ezt az alkatrészt a felfüggesztésben, hiszen az átlagosnál nagyobb teher és az abból fakadó intenzív terhelés itt is jelen van.


Egy másik kategória, ahol kifejezetten elterjedtek a laprugók, az off-road járművek. Itt a hangsúly a hirtelen és drasztikusan változó terhelésen van, amit a durva és változatos útviszonyok okoznak.


Ipari és mezőgazdasági berendezések


Mezőgazdasági gépeknél és járműveknél szintén laprugók használatosak. Traktoroknál, kombájnoknál, illetve pótkocsiknál szintén számolni kell a különösen magas terheléssel, valamint azzal is, hogy ezek a gépek jellemzően nem aszfaltozott úton közlekednek, hanem süppedékes vagy éppen köves, durva talajon. A laprugók segítenek a jármű stabilitásának megőrzésében a mostoha körülmények között is, és lehetővé teszik a biztonságos üzemelést.


Ipari berendezéseknél, darukban, emelőszerkezetekben, illetve szállítóeszközöknél is előszeretettel alkalmaznak laprugókat a rezgéscsillapítás és megfelelő súlyelosztás érdekében.


Az említett példákon jól látszik, hogy minden esetben extrém, az átlagosnál sokkal intenzívebb terhelésnek van kitéve a járművek felfüggesztése. Ehhez természetesen alkalmazkodik is a laprugó, mind alapanyagában, mind kialakításában. Ettől függetlenül elengedhetetlen az alkatrészek állapotának rendszeres ellenőrzése, bizonyos esetekben pedig laprugó-erősítés is szükséges.


Irány a webshop!