A hőszivattyús bojler működése, illetve hasznossága

Miben rejlik a korszerű hőszivattyús bojlerek kiemelt hasznossága? Milyen előnyökre számíthatunk akkor, amikor hőszivattyús bojler alkalmazása mellett tesszük le a voksunkat? Mi jellemző ezeknek a korszerű készülékeknek a működésére? A cikkben ezeken a kérdéseken fogunk végigmenni.

Amit a hőszivattyús bojler funkcionalitása kapcsán tudni érdemes

A működés alapja, hogy a hőszivattyús bojler kompresszora egy bizonyos hűtőközeget magasabb nyomású állapotba tudjon sűríteni. Ebből egyenesen következik, hogy a hűtőközeg hőmérséklete emelkedésnek indul.

Ezután a hűtőközeg a kondenzátorba jut, a hőt a felhasznált folyadéknak közvetítve a kondenzátor falán keresztül. A melegítés következménye pedig az lesz, hogy a hűtőközeg a gőz halmazállapotból kondenzálódik, majd folyékony halmazállapotot vesz fel.

A folyamat következő lépéseként a hűtőközeg az expanziós szelepen át alacsony nyomású ágba kerül. A szelepből kijutva pedig hatni fog rá az alacsonyabb nyomás, és gyorsan lehűl. Ezután a hűtőközeg átkerül az elpárologtatóba, felvéve a külső környezet hőmérsékletét. Miután újfent folyékony halmazállapotot vett fel, a körforgás újból indulhat.

Miért jelenthet előnyös választást a hőszivattyús bojler használata?

A készülék egyik legfontosabb hozzáadott értéke abban rejlik, hogy konstans módon képes kitermelni a számunkra fontosnak számító meleg vizet. Méghozzá aránylag nagy mennyiségben, kiemelkedő hatékonysággal.

Mindezen felül rendkívül lényeges tényezőnek számít az is, hogy a szükséges meleg víz termelése kifejezetten gazdaságos módon történik. Merthogy a hőszivattyús bojler alkalmazásának az egyik legnagyobb előnye a meglepően alacsony energiafelhasználás.

Nem utolsósorban ki lehet még emelni vele kapcsolatban azt is, hogy design szempontjából is remekül festenek a modernebb változatok. Vagyis esztétikus módon illeszkedhetnek a környezetbe, és akár dekorációs szempontból is megfelelhetnek az elvárásainknak.

Hogyan érdemes leginkább hőszivattyús bojlert választani?

Nyilván a méret, a kapacitás és a teljesítmény „szentháromságát” mindenképp célszerű figyelembe venni akkor, amikor a hőszivattyús bojler tudatos kiválasztása, illetve beszerzése a cél. Mindezt megtehetjük egyébként akár önállóan vagy pedig hozzáértő szakember útmutatásával is.

Lényeges szempont lehet még az is persze, hogy melyik gyártó mellett tesszük le a voksunkat. Hőszivattyús bojlerből is akad ugyanis többféle márka, modell és változat, úgyhogy nem árt némi jártasság a terület sajátosságait illetően.

Ha megvan a leginkább optimálisnak számító darab, akkor érdemes szakembert hívni az üzembe helyezéshez. Neki ugyanis minden bizonnyal rutinfeladat lesz majd, hogy a beszerzett hőszivattyús bojlert megfelelő módon sikerüljön üzembe helyezni.


Irány a webshop!