A fizikai munkák nehézségei, kihívásai

A fizikai munkák kevés ember számára jelentenek vonzó alternatívát a munkavállalásra. Emiatt a munkáltatók kedvező feltételeket és sok esetben kimagasló fizetést kínálnak az álláskeresőknek, hogy ezzel is meghozzák a kedvüket a jelentkezéshez.


Mezőkövesd fizikai munka palettája is bizonyíték arra, hogy milyen nagy kereslet van a fizikai dolgozókra. Mielőtt azonban ezen fellelkesülve mi is úgy döntünk, hogy betanított munkásnak állunk, és beadjuk a jelentkezésünket valamelyik hirdetésre, nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy milyen kihívásokra, nehézségekre számíthatunk.


Fizikai igénybevétel


Mint, ahogy a nevükben is benne van, a fizikai munkák egyik legfontosabb jellegzetessége, hogy nem a szellemi, hanem a fizikai erőnkkel dolgozunk. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy sok esetben hosszú órákat kell állással vagy épp mozgással, például különböző áruk és más tárgyak pakolásával töltenünk.


Számolnunk kell tehát azzal, hogy ha egy ilyen pozícióra jelentkezünk, akkor nagy terhelésnek lesz kitéve a testünk, ami bizony hatással lesz az izmainkra, ízületeinkre és az általános fizikai állapotunkra is.


Ez akár előny is lehet, hiszen egy ilyen munkakör elnyerését követően garantáltan nem lesz problémánk az, hogy keveset mozgunk. Ha viszont túlságosan nagy terhelésnek vagyunk kitéve a munkahelyen, akkor az gondot okozhat, hiszen egészségügyi kihívásaink lehetnek miatta.


Monotonitás


A betanított fizikai munkák bár fizikailag nehezek, mentálisan mégis nagyon egyszerűek és könnyen elvégezhetők, ami sokak számára óriási pozitívum. Ez azonban egyúttal azt is jelenti, hogy nem kell tornáztatnunk az agyunkat, a munkaidőnk nagy részében ugyanis szinte mindig ugyanazt a pár műveletből álló feladatot kell elvégeznünk, újra és újra.


Ez pedig egy idő után nagyon monotonná tud válni, különösen azok számára, akik igénylik a szellemi kihívásokat. Ha később sikerül is a cégen belül egy másik pozíciót betölteni, előbb vagy utóbb ott is felmerülhet a monotonitás problémája.


Sérülésveszély


Végül, de nem utolsósorban meg kell említenünk azt is, hogy ezek a munkakörök a fizikai igénybevétel miatt bizonyos mértékű veszélyt is rejtenek magukban. Ez az oka annak, hogy az előírásoknak megfelelő módon, a szabályokat szigorúan betartva kell dolgozni, és munkavédelmi ruházatot kötelező viselni.


Bár a munkáltatók mindent megtesznek annak érdekében, hogy a dolgozók biztonságosan végezzék el a feladataikat, ettől függetlenül szembesülhetünk veszélyes helyzetekkel. Ilyen például, amikor a magasban kell dolgozni, amikor vegyi anyagokat használunk vagy gépeket kezelünk.


Tény, hogy a betanított fizikai munkáknak rengeteg előnye van, hiszen nem kell hozzájuk végzettség, se tapasztalat, és a kevés jelentkező okán nagy eséllyel gyorsan találhatunk magunknak állást. Ugyanakkor az éremnek két oldala van, ami jelen esetben azt jelenti, hogy számolnunk kell a megterhelő, monoton munkavégzéssel, ami ráadásul még veszélyes is lehet. Amikor tehát jelentkezünk egy ilyen pozícióra, akkor ennek tudatában tegyük!


Irány a webshop!