Zsolnay Fényfesztivál: hasznos tippek a programkavalkádhoz!

A fesztivál programjai július 7-én 21.30-tól indulnak. A Fény Útja állomásai ekkor kapcsolódnak fel először, ám a székesegyház homlokzatán a fényfestőverseny csak pénteken kezdődik.

A Fény Útja megtartotta a leglátogatottabb állomásait, de fényélmények várhatók olyan új
helyszíneken is, mint a Jakováli Hasszán pasa dzsámija, az új pécsi vásárcsarnok, vagy az Árkád parkjának játszótere, ami UV-színekben fog pompázni.

Pénteken, szombaton és vasárnap délelőtt, valamint kora délután a Zsolnay Kulturális Negyed kínál programokat; a belvárosi események délután három órától indulnak. Játszóházak és nemzetközi utcaművészeti programok várják az érdeklődőket, valamint nem érdemes kihagyni a Fénybütyköldét sem a Művészetek és Irodalom Házában, ami 17.00-től ingyenesen látogatható. Szombaton és vasárnap az Apolló Mozi ad helyet három különleges audiovizuális koncertnek, szakmai beszélgetéseknek. Este 20.00 után indulnak be a csatlakozó zenei helyszínek. A tűzshow-k idei helyszíne a Múzeumigazgatóság épületének udvara a Káptalan utcában.

A Fény Útja látható: csütörtök, péntek, szombat 21.30–01.00, vasárnap 21.30–00.00 között. (Péntektől vasárnapig 3 Fény Útja Extra helyszín már 18.00-tól látogatható.)

A Zsolnay Light Art Fényfestőverseny látható: péntek, szombat 21.30-tól 30 percenként ismétlődve éjfélig. Vasárnap: 20.30-kor versenyalkotások vetítése, 21.00-kor eredményhirdetés és díjátadás, 22.00-től a korábbi évek díjnyertes alkotásainak vetítése nézhető meg.

Fény Útja Extra karszalagok

A legtöbb fényalkotás a belváros utcáit, tereit járva ingyenesen megtekinthető, de aki egyetlen fényélményt sem akar kihagyni, azt várja a Fény Útja Extra hat különleges installációja, amely egy karszalag megvásárlásával látogatható. Ennek ára: 1500 forint/fő, gyerekeknek: 1000 forint/fő.

A karszalag megvásárolható a fesztivál alatt az Infopontokon:

Pécsi Galéria (Széchenyi tér 10.), nyitva: 16.00–01.00Széchenyi tér (volt újságárus-pavilon), nyitva: 15.00–23.00Sétatér (Csontváry Múzeummal szemben), nyitva: 15.00–23.00Művészetek és Irodalom Háza (Széchenyi tér 7–8.), nyitva: július 7–8-án 12.00–23.00, július 9–10-én 15.00–23.00Ókeresztény Mauzóleum (Szent István tér), nyitva: 10.00–23.00Zsolnay Kulturális Negyed Látogatóközpont (Zsolnay Vilmos út 37.), nyitva: 9.00–18.00A fesztivál alatt Fény Útja Extra karszalag a Jakováli Hasszán Dzsámi épületében (Rákóczi út 2.) is vásárolható.Online a jegymester.hu oldalon – karszalagok személyes átvétele a fenti jegypénztárakban lehetséges.

Kedvezmény: Fény Útja Extra karszalaggal 50 százalékos kedvezménnyel látogatható Az Űr – Alternatív kozmoszok című kiállítás a Zsolnay-negyed – m21 Galériában.

Továbbá a FényÁr akció keretében a Fény Útja Extra karszalaggal rendelkezők 20 százalék kedvezménnyel látogathatják a Zsolnay-negyed látnivalóit, valamint az Ókeresztény Mauzóleum világörökségi helyszínt és a Középkori Egyetemet is. A kedvezmény a Zsolnay jegyre, az Örökség jegyre és Időutazó jegyre érvényes július 7–10-ig.

Fotópályázat a Zsolnay Fényfesztiválon

Fotópályázat indul a fesztiválon több mint 500 ezer forint értékű összdíjazással a Sony és a Fotoplus támogatásával!

A Zsolnay Fényfesztivál látványos fényalkotásai, épületfestései és utcaszínházi produkciói minden fotós számára páratlan lehetőséget kínálnak művészi és kreatív fotók készítésére. A fesztiválon kompakt, vagy cserélhető objektíves fényképezőgéppel készült képekkel lehet pályázni a fotóversenyre, melyen értékes nyeremények találnak gazdára. Nevezni július 7-től július 24-ig lehet.

Részletek itt találhatók!

Gyakrabban közlekednek a Tüke Busz Zrt. egyes járatai

A Zsolnay Fényfesztivál várhatóan ebben az évben is érdeklődők sokaságát vonzza majd a pécsi belvárosba. A Tüke Busz Zrt. fontosnak tartja, hogy a pécsiek július 8-án és 9-én a fesztivál megtekintését követően kényelmesen, biztonságosan térhessenek haza a programokról. Részletek IDE KATTINTVA ÉRHETŐK EL.

Parkolás

A fesztivál ideje alatt az Árkád Pécs bevásárlóközpont tetőparkolója ingyenesen tart nyitva az alábbiak szerint:

július 7–9. (csütörtök–szombat) 21.00–02.00július 10. (vasárnap) 19.00–01.00

Az esték folyamán a kijáratokon a parkolójegyek érvényesítése nélkül van lehetőség a távozásra. A jelzett nyitvatartási időpontok után az épületet és a tetőparkolót bezárják. Reggelente az Árkád parkolójának nyitását követően van újra lehetőség az autók elvitelére. Ebben az esetben, a tetőparkoló reggeli nyitásától a megszokott parkolási díjak lépnek érvénybe.

Részletes programsor

A fesztivál teljes programfüzete online és letölthető formában EZEN A LINKEN érhető el.

TanácsokAkik szeretnék elkerülni a legnagyobb tömeget, azoknak a csütörtök és a vasárnap estét
javasoljuk.A fényfestőversenyen és pár Fény Útja állomáson erős hang- és fényhatások várhatók, az erre érzékeny látogatók legyenek erre figyelemmel.Kérdés vagy probléma esetén az Infopontok munkatársai segítenek.Idén bővítették a fesztivál területét, hogy elkerülhető legyen a tömeg, de így is sok ember várható, vigyázzunk egymásra!


Forrás: https://www.pecsma.hu/pecs-aktual/zsolnay-fenyfesz...

Irány a webshop!