Zero waste kicsiben és nagyban

A zero waste talán sokak számára ismerős fogalom lehet. A mögöttes tartalmat azonban már kevesebben ismerik. Pedig ma már rengeteg ember próbál meg eszerint élni, és egyre több vállalat is van, akik igyekeznek ezen filozófia mentén működni, vagy legalábbis ilyen irányba lépéseket tenni. Nézzük meg, miről is van szó!


A környezetkímélő és fenntartható megoldások egyre vonzóbbak


Napjaink igazi hívószavai lettek a környezetvédelem és a fenntarthatóság. Magánszemélyek és cégek körében is egyre népszerűbb ez a megközelítés. Természetesen ebben jelentős szerepe van olykor az anyagi megfontolásnak is.


Az EnergyHub esettanulmányai között találhatunk számos olyan esetet, amikor nemcsak környezetbarátabb működés volt elérhető, de egyúttal költségcsökkenés is tapasztalható volt. Ez nagyon jó, ugyanis így könnyebben átállnak az ilyen megoldásokra a nagyobb cégek is, mivel pénzügyi előnyük is származik belőle.


Sajnos a zero waste megvalósítása ma még vállalati szinten gyerekcipőben jár, mivel például a termékgyártásban a könnyen újrahasznosítható, de méginkább a lebomló csomagolások sajnos még igen költségesek. Azonban kicsiben már így is sokan tesznek azért, hogy egyre jobban elterjedjen ez a szemlélet. És itt most nem a különböző lebomló csomagolási formákat kutatókra gondolunk, hanem az igazi átlagemberekre.


Zero waste és a lomtalanítás


“Amit az egyik komposztol, abból a másik megkosztol.” hallható Jim Carreytől az A Grincs című filmben. Sokan, sőt egyre többen vannak, akik követik ezt az életbölcsességet.


Magyarországon évente két alkalommal megszabadulhatunk azoktól a holmiktól, melyekre már nincs szükségünk. A lomtalanítások alkalmával az úgynevezett “lomizás” a hulladékgazdálkodási törvény szerint tiltva van. Ennek ellenére vannak, akik ezt nem veszik figyelembe és magukhoz veszik, amit még menthetőnek találnak. Van azonban ennek más (szabályosabb) módja is.


Zero waste csoportok


A közösségi média erejét ma már a zero waste hívei is felismerték, így ma már van lehetőségünk úgy megszabadulni a feleslegessé vált eszközeinktől, hogy nem dobjuk ki, de pénzt sem kérünk érte.


Nagyobb városokban, illetve Budapesten kerületenként is létrehoztak már zero waste (vagy Hulladékmentő) csoportokat. Ezekbe gyakorlatilag bármit feltölthetünk, akár keresünk, akár megszabadulnánk valamitől.


Vannak olyan (olykor írott, máskor íratlan) szabályok, melyeket be kell tartanunk, amikor valamit posztolunk. A bejegyzésünk lehetőleg tartalmazza a csomag méretét, körülbelüli súlyát és ha nehéz, akkor azt is, tudunk-e segíteni a szállításban.


Sajnos az ilyen közösségi média csoportokban feltűnhetnek olyanok is, akik hasznot remélnek ezekből az ingyen megszerzett holmikból. Ha ettől tartunk, akkor mindenképp írjuk bele a posztunkba azt is, hogy a jelentkezők közül végül mi fogunk választani.


Egy kis odafigyeléssel, használva ezeket a csoportokat, jelentősen tudjuk csökkenteni a szemét, a lomtalanításra szánt holmik mennyiségét. A zero waste-re való törekvésünk mindenképp kifizetődő lesz.


Irány a webshop!