Védekezés a korrózió ellen

Ha azt szeretnénk, hogy a fémszerkezeteket ne rágja meg az idő vasfoga, komoly és határozott lépéseket kell tennünk. A korrózió ugyanis nagy problémákat tud felvetni, ami a legtöbb esetben komoly anyagi vonzattal jár. A következő cikkben bemutatjuk, hogyan kell szakszerűen kivitelezni a korrózió elleni védelmet, és hogy miért is van erre szükség.


Mi is az a korrózió?


A korrózió tulajdonképpen nem egyenlő a rozsdásodással, mivel minden anyagnak a környezetével való reakciója során keletkezett romboló hatást így hívunk. Korrodálódik tehát a fa is, mikor elkorhad, az ezüst, mikor bemattul és a réz is, amikor megjelenik rajta a patina. Tulajdonképpen, ha tág értelemben nézzük, még az emberek öregedése is egy korróziós folyamat.


A fémeknek ezeket a nemkívánatos reakcióit elektrokémiai folyamatok okozzák. Ennek során a fémek leghasznosabb ellenálló tulajdonságai sérülnek vagy szűnnek meg teljesen. Kimondottan nagy problémát okoz a nedvességgel való találkozás. Következményei lehetnek például a vakrozsda vagy az illesztési hézag-rozsda.


Te is szeretnéd elkerülni, hogy a rozsda ötven árnyalata felüsse a fejét az értékeiden? Keresd fel a Színvonal Bau Kft. munkatársait, hogy szakértői kezekre bízhasd a fémszerkezeteket a megfelelő felületvédelem érdekében!


Milyen felhasználási területeken alkalmazzák leggyakrabban a korrózióvédelmet?


A legtöbb vas, acél és horganyzott szerkezet állagmegóvása érdekében fontos a megelőzésről gondoskodni. Ilyenek például a közúti és vasúti hidak, silók, tartályok, járművek, acélszerkezetek vagy ipari létesítmények, de egyes esetekben a hati technológiát is ellátják védelemmel.


Milyen előkészületekre van szükség?


Ahhoz, hogy megfelelő védelemmel tudjuk ellátni a felületeket, elsősorban meg kell tisztítani őket a rájuk rakódott szennyeződésektől. A régi, oxidálódott alumínium és horganyzott felületek közvetlenül a zsírtalanítás után kezelhetőek. Az új és még fényes felületeket a munkálatok megkezdése előtt érdesíteni kell.


A felület előkészítése után következhet az alapozófestés, majd szükség esetén a közbenső és ezt követi a végső, fedőréteg. Ezeket a rétegeket többnyire szórással hordják fel. Nagyon magas, 30-450 bar nyomással porlasztják az anyagokat, aminek előnye, hogy egységes felületet képez, nem alakul ki nagy méretű festékköd. Ezt egy nagy méretű pumpa segítségével érik el, ami egy apró dűznin keresztül juttatja az anyagokat a légkörbe.


Nagy viszkozitású anyagokat is könnyen fel lehet hordani így, és nem lesz akadályozó tényező sem a felület nagysága, sem az, ha az előírások nagy rétegvastagságot követelnek meg. Ezzel a technikával, hatékonyan és gyorsan lehet hígítás nélkül felhordani a festőanyagokat, úgy, hogy egységes felületet alkossanak.

Irány a webshop!