Soha nem látott képpel bővült a pécsi Munkácsy-kiállítás!

A május 17-én megnyílt kiállítás műtárgyai Pákh Imre magyar–amerikai műgyűjtő kollekciójába tartoznak. A gyűjtő ezúttal két újabb festménnyel kedveskedett a pécsi közönségnek, amelyeket szeptember 24-én mutattak be az m21 Galériában.

Munkácsy Mihály az 1870-es évek elején az aranyéremmel jutalmazott Siralomház után elbizonytalanodva, szorongva, újabb nagy kompozíciókon töprengvetájképeket festett. Szeretett a kastélyhoz tartozó parkos erdőben dolgozni, ahol a család hölgytagjai színes napernyőkkel sétálgattak az árnyékos ösvényeken. Itt készült az Erdőrészlet több vázlata, változata is, köztük a most kiállított borongós hangulatú, 45 x 56 cm nagyságú tájkép is, amely az Erdőrészlet II. címet viseli. A kép elsőként most, a Zsolnay Negyedben látható a nagyközönség számára.

A másik alkotás A bogrács, amely témája egy komikus esemény: a pusztán vacsorát főző menyecske rémülten látja, hogy egy arra szaladó kutya feldöntötte a tűzön rotyogó bográcsot. Kiváló zsánertéma, amelyet a fiatal festő zseniálisan oldott meg: miközben folytatja a klasszicizáló biedermeier hagyományt, túl is lép rajta: kis mérete ellenére a kép egyszerre komikus és komoly, monumentális és dinamikus. Mind monumentalitását, mind dinamizmusát a klasszikus formák és arányok alkalmazása, a két menyecske jól eltalált mozdulata és a lobogó vörös drapériák vibrálása biztosítja. Érdemes külön figyelmet fordítani a nyújtózkodva integető alak könnyed, ívelt mozdulatára, amely talán nem véletlenül idézi fel vizuális emlékeink tárházában az 1863-ban megtalált szamothrakéi Niké szárnyaló alakját. (Ormós Zsigmondtól Munkácsy naprakészen értesülhetett a jelentős felfedezésről.)

Malonyay Dezső (Munkácsy titkára és első monográfusa) közlése alapján Végvári Lajos 1866-ra datálta a képet, mint olyat, amelyet Munkácsy kifejezetten a szembetegségét meggyógyító dr. Hirschler Pálnak festett hálából. A kép bal alsó sarkában azonban az 1864-es évszám olvasható, így a pontos datálás kérdése egyelőre nyitva marad.

A kiállítást szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. (ZsÖK) ezzel a tárlattal tiszteleg a 175 éve született festőóriás előtt. Megtekinthető november 10-ig.

Részletek: https://m21.pecsigaleriak.hu/programok/munkacsy-a-zsolnay-negyedben

Irány a webshop!