Ne feledkezz meg a lábazatok szigeteléséről!

Az energiahatékony otthonok kialakítása, új építés vagy korszerűsítés kapcsán sok szó esik a homlokzatok és a nyílászárók hőszigeteléséről, de rendszerint említésre sem kerül a homlokfal talajjal érintkező felületeinek, a lábazatoknak a védelme.


A szigeteletlen épületek problémája a magas fűtészámlában mutatkozik meg, így fájdalmasan érintheti a háztartásokat. A rezsicsökkentés érdekében a legnagyobb hőveszteséget produkáló szerkezetek, köztük első helyen a külső határolófalak hőszigetelését mielőbb meg kell oldani, de nem maradhat ki a lábazat sem. Milyen szigetelőanyagot válassz?


Tedd komfortossá az otthonodat!


Egy szigeteletlen épületben sem télen, sem nyáron nem érezzük komfortosan magunkat, de az elszálló energiaárak, illetve a környezet védelme is a hőszigetelés fontosságára hívja fel a figyelmet. Ne hagyd, hogy kiszökjön a meleg, válaszd a Premep.hu korszerű lábazati szigetelőanyagait, illetve más szerkezetekre az egyéb természetes vagy mesterséges hőszigeteléseket!


Új építések esetén a hőszigetelés beépítése már nem lehet kérdés, annál is inkább, mivel teljesíteniük kell a közel nulla energiaigényt, és a korszerű fűtési rendszerek telepítésének is feltétele. Azonban a meglévő szigeteletlen épületekben lakóknak sem kell beletörődniük, ha nem érzik komfortosan magukat, illetve túl magas az energiafogyasztás, a hőszigetelés szerencsére utólag is elvégezhető.


A lábazatok szigetelésének szükségessége


Szükség van az épületek talajjal érintkező falszakaszainak, a lábazatoknak a nedvesség elleni szigetelésére is, amely a homlokzati hőszigetelés részeként, azzal egyidőben készül. Nem csak javítja a külső határoló falak hőszigetelésének hatékonyságát, mivel védelmet nyújt a felcsapódó vagy a talajból beszivárgó nedvesség ellen is, de a hőhidak kicsapodó pára miatti penészedését is megakadályozza.


Azonban a lábazati szigetelés nem készülhet ugyanabból az anyagból, mint a homlokzati, ugyanis ez esetben nemcsak hő-, hanem nedvesség elleni védelemre is szükség van.


XPS, a korszerű lábazati hőszigetelő anyag


A lábazati hőszigetelés is csak abban az esetben hatékony, ha a kivitelezés minősége megfelelő, és az előírások szerinti vastagságban és módon kerül elhelyezésre. Az alkalmazott XPS szigetelés vastagsága és magassága a homlokzati szigetelőrendszer függvénye, de a teljes homlokzatnak teljesítenie kell az előírt 0,24 W/m2K fajlagos hőátbocsátási értéket.


A lábazatokra használt XPS lemez a legnépszerűbb homlokzati hőszigetelő anyag, az EPS szigetelés kistestvére. Szintén extrudált polisztirolból készül, azonban azzal ellentétben zártcellás kialakítása miatt vízfelvétele minimális, így védelmet nyújt a nedvesedés valamennyi formája ellen. De elhelyezkedése okán annál magasabb nyomószilárdsággal rendelkezik, vagyis kevésbé hajlamos a törésre és a benyomódásra. Fagyálló, illetve rezisztens a természetben előforduló savakkal és lúgokkal szemben.


A homlokzati hőszigeteléssel összhangban a lábazat szigeteléséről se feledkezz meg!


Irány a webshop!