Mit tegyünk, ha a macskánk szeme erősen könnyezik?

A macskák látása híresen éles, hiszen akár éjszaka is képesek tökéletesen megtalálni és elejteni zsákmányukat, akár a ragadozó rokonaik. Éppen ezért a cicák szemének egészségét fontos megőrizni, és baj esetén azonnal kezelésbe venni.

Ahány macska, annyi különböző eset

A macskák között az évezredek alatt kitenyésztettek olyan fajtákat, amelyek az anatómiai felépítésük miatt hajlamosabbak arra, hogy szembetegségek alakuljanak ki náluk. Ezek a betegségek főleg sziámi vagy perzsa macska esetében fordulnak elő gyakrabban, illetve az általuk keresztezett himalájai macskánál sem ritka.

Az utóbbi esetében különösen érdemes odafigyelni, hiszen a lapos arcszerkezete miatt szinte állandóan könnyezik a szeme. A lapított arcszerkezet miatt ugyanis a légzés akadályozottabb, amely elősegíti a könnycseppek tömörülését. A folyamatos vizes szem következtében pedig nagyobb valószínűséggel alakulhat ki retinális atrófia vagy kötőhártya-gyulladás.

Mit tehetünk a szemük megóvása érdekében?

Ahhoz, hogy macskák szeme világát egészségben és épségben megőrizhessük, érdemes napi szinten foglalkozni vele. Ez különösen igaz az említett, szemproblémákra hajlamos fajták esetében. Ahhoz azonban, hogy cicánk hozzászokjon ehhez a művelethez, érdemes fokozatosan, jutalmazva bevezetni. Így nem egy kellemetlen procedúra, hanem simogatással és játékkal teli, boldog élmény lesz az ő számára is.

A tisztán tartáshoz érdemes speciális, kisállatok számára kifejlesztett törlőkendőt vagy szemtisztító készítményt beszerezni. Fontos, hogy ezek az eszközök természetes anyagok felhasználásával, környezetbarát módon készülnek, így nem irritálják kisállatunk bőrét. Képesek a fokozott könnyezés okozta váladék zsírtalanítására, valamint hidratálják, táplálják még az érzékeny bőrt is.

Fontos, hogy a szemek tisztítása mellett az állat egészségéért leginkább jó minőségű gyógytápok segítségével tehetünk. Tekintsd meg a Petissimo széles választékát, és szerezze be finom és egészséges falatokat cicád számára!

A veszélyes kötőhártya-gyulladás

Nagyon fontos, hogy a macskák esetében kialakuló kötőhártya-gyulladást komolyan kell venni. Ez a betegség leginkább arról ismerhető fel, hogy a könnyezés mellett piros, duzzadt a szemek környéke. Emellett a macska gyakran piszkálja, vakarja, dörzsöli az érintett területet, netán hunyorog is.

Ez a fertőzés fájdalmakat is okozhat kedvencünknek, ezért mielőbb érdemes állatorvoshoz fordulni már az első tünetek jelentkezésekor. A kezelése szemcseppel, szájon át adható készítményekkel történik. Megelőzésképp pedig kérhetünk védőoltást is, amely remek módja a betegség elkerülésének.

Gondoskodj kiskedvenced egészségéről a Petissimo honlapján elérhető, kiváló minőségű és magas tápanyagtartalmú gyógytápok segítségével!

Irány a webshop!