Mit csinál egy szállítmányozó?


Manapság sok olyan szakma van, amely korábban még nem létezett, vagy ha igen, akkor másképpen hívták, és nem tartozott annyi minden a feladatok közé, mint napjainkban. Ilyen szakma a szállítmányozó is, amelyet talán fuvarszervezőként ismerhetnek többen. Nézzük is meg, kiből lehet szállítmányozó, és milyen feladatok vannak e munkakörben!


A szállítmányozó egy keresett szakma


Napjainkban a közlekedés, a szállítmányozás területe rohamosan fejlődik, egyre több szakemberre van szükség. Ezért nem véletlen, hogy a Tanfolyam.hu Szállítmányozó szakképesítés tanfolyama iránt is egyre többen érdeklődnek.


Ez a képzés ugyanis távoktatásban zajlik, azaz nem szükséges a személyes részvétel. Így időt és energiát spórol meg az, aki jelentkezik rá, hiszen otthona kényelméből végezheti el a tanfolyamot, és még szabadnapokat sem kell kivennie a munkahelyén. És ami még kiemelendő: mindez rendkívül kedvező áron érhető el!


A képzés során heti 1-2 alkalommal kell részt venni online előadásokon, ehhez stabil internetkapcsolat szükséges. A tankönyveket online is el lehet érni, de nyomtatott formában is elküldik az érdeklődők számára. Közel 6 hónap alatt ér véget az 500 órás tanfolyam.


A képzés végén egy tanúsítványt állítanak ki a hallgatóknak, ezzel lehet jelentkezni szakképesítő vizsgára. Ezt követően vehető kézbe a szállítmányozó szakképesítést igazoló bizonyítvány.


Innentől kezdve pedig jöhet az álláskeresés, amely biztosan könnyen megy majd, hiszen szállítmányozót egyre több helyen keresnek.


Mit csinál tulajdonképpen egy szállítmányozó?


Röviden összefoglalva: a szállítmányozó nyomon követi az áruk útját, legyen a szállítás vasúti, közúti, légi, folyami, avagy tengeri. Ám ez nem minden, ennél még több dolga van egy modernkori fuvarszervezőnek:


- Különböző biztosításokat köt a szállítmányra (főleg, ha veszélyes árukról van szó).

- Tájékozódik az áru különleges kezelési igényéről, és ezt az információt továbbítja is.

- Biztosítja az áruk továbbításához szükséges különleges eszközöket (például daru, targonca, teherautó).

- Utasítja az árutovábbításban résztvevőket, szakmai tanácsokkal látja el őket.


Továbbá kapcsolatot tart fenn a megrendelővel és a fuvarozóval, adminisztrációs feladatokat is ellát, sok esetben készít árajánlatot is. Ha kell, idegen nyelven is kommunikál.


Fontos feladata az is, hogy figyelemmel kísérje a jogszabályi változásokat a szállítás-fuvarozás terén, és jelezze az illetékesek felé, ha új törvényi előírások vannak.


Milyen képességek kellenek ehhez?


A jó szállítmányozó logikus gondolkodású, gyakorlatias, és kiváló problémamegoldó képességgel rendelkezik. Jól ért a számítástechnikához, hiszen lehet, hogy egy új szoftver kezelését is meg kell tanulnia.


Természetesen fontos a jó kommunikációs képesség is. Mind a főnökeivel, mind a beosztottaival, illetve a megrendelőkkel is hatékonyan kommunikál, utasításai egyértelműek.


A mai fiatalok többsége szemében a szállítmányozó egy álomszakma, és aki megfelel a kívánalmaknak, igen jól is kereshet ebben a munkakörben.


Irány a webshop!