Mindent a tányérokról

TARTALOM

Amikor számba vesszük, hogy melyek azok az eszközök, amelyek a főzéshez használt edényeken kívül nélkülözhetetlenek a konyhában, akkor a tányérok előkelő helyet foglalnak el e listán.


Amennyiben új készlet beszerzését fontolgatod, bizonyára benned is felmerültek kétségek, hogy milyen színűt, anyagút válassz, illetve melyik fajtából hány darabot érdemes vásárolni. Tarts velünk, ha szeretnél magabiztosan eligazodni a tányérok világában!


Első lépés: válaszd ki a színt és a típust!


Mivel a tányérokat nagyrészt úgyis otthon fogod használni, ezért érdemes olyan színűt keresned, amely illik a konyhád berendezéséhez. A mai trendek az egyszínű vagy a minimális mintával rendelkező étkészleteket preferálják. Ez logikus elgondolás, hiszen egy túldíszített tányér elvonja a figyelmet az ételről, és megtörheti a tálalás összhangját.


Az alapanyagot tekintve is többféle lehetőséged van, csak nézz körül a Gasztronagykernél kapható tányérok között! A hagyományos porcelántányér még mindig nagyon népszerű, tekintve, hogy nagyon tartós, nem karcolódik, nem mattul és könnyű tisztítani. Az éttermek és üzemi konyhák nagy része is ilyet használ, ami sokat elárul arról, hogy ezek a darabok tényleg mennyire jól bírják az igénybevételt. És van köztük erősített széllel rendelkező is, amitől nehezebben csorbul a tányér, illetve az ipari felhasználásra szánt porcelánok nehezen törnek.


A polikarbonát, polipropilén és műanyag tányér előnye a porcelánnal szemben, hogy gyakorlatilag törhetetlen. Ezért ha a családban gyermekek vannak, akkor mindenképp érdemes pár darabot ezekből is beszerezni, hiszen így akkor sem történik nagy gond, ha véletlenül leesnek a földre.


Hátrányuk viszont, hogy hajlamosak a karcolódásra, például ha késsel vágunk rajtuk. Hogy ez miért gond? Mert a karcokban egyes ételek hajlamosak megtapadni, és egy idő után ezek kimoshatatlan nyomot hagynak. Ez pedig nem csak esztétikai, hanem higiéniai szempontból sem kedvező, ezért az ilyen anyagú tányérokat gyakrabban kell cserélni.


Kevésbé elterjedt, de szintén lehetséges opció a melamin tányér. Mellette szól, hogy nehezen törik, ellene viszont az, hogy kizárólag hideg fogások tálalásához szabad használni, mert hő hatására káros anyagok kerülhetnek az ételbe.


Második lépés: készülj fel minden alkalomra!


Általánosságban elmondhatjuk, hogy célszerű, ha rögtön két különböző étkészletet vásárolsz. Az egyiket használhatod a hétköznapokban. Itt jöhetnek a törhetetlen anyagú tányérok vagy azok, amelyeket nem sajnálsz túlságosan, ha mégis baleset éri őket.


A másikat viszont tedd félre a szekrénybe, és csak akkor vedd elő, amikor vendégeket fogadsz. Mivel ezek a tányérok csak ritkán lesznek használva, ezért bátran válaszd az elegánsabb üveg vagy porcelán darabokat, amelyek megjelenésükkel hozzájárulnak az ünnepi hangulathoz.


Természetesen mindkét készletben legyen kellő számú lapostányér és mélytányér a főfogáshoz, valamint kistányér a desszertnek. Kiegészítésként pedig jól jön néhány salátás, mártásos, öntetes tálka is.

Irány a webshop!