Milyen megtakarítási formát válasszak a gyereknek?

Szerencsére nagyon sokan előrelátóak, és van is rá keretük, hogy félretegyenek a gyermekeiknek. Azonban nagyon kevesen vannak igazán tisztában azzal, hogy milyen lehetőségek vannak, és azok közül melyiket érdemes választani. Ezen próbálunk egy kicsit segíteni ezzel a cikkel.


Határozd meg, mi a célod a megtakarítással!


Ha azt gondoltad, hogy leírok egy tuti tippet, hogy mibe tedd a pénzed, akkor sajnos el kell szomorítsalak. Rengeteg lehetőség, nagyon sok opció van, de mégis a legelső és legfontosabb, hogy határozd meg a megtakarítás célját. Írd fel, hogy mikorra (hány év múlva) és mire, mekkora összegre lesz szükségetek a gyerkőc életkezdési támogatásához. Így nagyjából ki tudod számolni, hogy mekkora összeget kell havonta félretenned, hogy összegyűljön a megfelelő összeg.


Ha túl magas összeg lesz, akkor sem kell kétségbe esni, egy kisebb megtakarítás is fényévekkel jobb, mint a semmi. Ráadásul itt még nem is számoltál kamatokkal, pedig ha nem nyúlsz a pénzhez, a kamatos kamat nagyon megnöveli a megtakarításod.


Befektetési stratégia


Oké, megvagyunk az összeggel és időponttal. Lássuk, mi alapján fogod befektetni a félretett összeget. Mert ugye azt te sem gondoltad, hogy majd szépen gyűjtöd a párnád alatt? Ha megkérdezzük az embereket, akkor a gyermekük megtakarításáról azt vallják, hogy legyen biztonságos, rugalmas és jövedelmező. Ugyanakkor mivel hosszú távú befektetésről van szó, a valamivel kockázatosabb befektetési formákat is lehet választani, mert azok hosszú távon mindenképp jövedelmezőbbek.


Ha szeretnél elmélyülni a befektetésekben, akkor Szendrei Ádám befektetésekről szóló cikkét mindenképp olvasd el, függetlenül attól, hogy milyen befektetések érdekelnek.


Pár megtakarítási forma


Start számla, ismertebb nevén Babakötvény: egy jó lehetőség lehet, de az ördög itt is a részletekben rejlik. Ha valaki az állami plusz támogatás miatt választja ezt, akkor figyelnie kell, hogy az állami 10%-os kiegészítés csak évi 6.000 Ft-ig él. Ami azt jelenti, hogy ha sok befizetés érkezik, akkor eltörpül mellette ez a 6.000 Ft-os állami plusz támogatás. Ugyanakkor elég jó kamata van jelenleg is a Babakötvénynek, mivel infláció +3% a kamat jár hozzá. Ez biztonságos, de a gyerek 18 éves koráig hozzáférhetetlen megtakarítási forma.


Az életbiztosításokat sajnos nem ajánlanám, mert nagyon magas költségük van, amik megeszik a hozam nagy részét vagy egészét. A sima bankbetétek szinte ugyanebbe a kategóriába tartoznak, viszont ott még csak a hozam sem magas, bár általában cserébe költségmentesek. De a végeredmény ugyanaz, 1% vagy az alatti a hozam.


A TBSZ számla lehet még egy nagyon jó megoldás. Ott tudunk választani befektetési alapok, részvények, kötvények és ETF-ek között is.


Olvass el mindent!


Először is Szendrei Ádám fenti linken elérhető befektetési cikkjét. Fontos, hogy tisztában légy a befektetésekkel (és a szerződéssel is), mielőtt bármit is aláírsz!

Irány a webshop!