Milyen ételek ideálisak túrázáshoz?

A hosszabb túrák nem csak jó erőnlétet igényelnek, de indulás előtt az útvonalról is ajánlott minél több információt begyűjteni. Nagyon fontos, hogy az évszaknak és a várható terepnek megfelelő legyen a ruházatunk, és mindig legyen nálunk száraz váltóruha. Kevesebb szó esik a túrázás közbeni energiabevitelről, azért az alábbiakban kiderítjük, hogy mit érdemes magunkkal vinni!


Fontos a súly!


Természetesen nem saját testtömegünkről van szó, hanem azoknak az ételeknek a súlyáról, amelyeket egy-egy túrára magunkkal viszünk. Egy egész napos túrázás során szervezetünk akár 5000 kalóriát is elégethet, amelyet folyamatosan pótolni kell annak érdekében, hogy ne essünk össze a fáradtságtól. Több napos túrák esetén még inkább ügyelni kell a megfelelő étkezésre! Ekkora kalóriamennyiség pótlásához viszont annyi étel szükséges, amely - ha nem figyelünk - akár a hátizsákunk nagy részét is megtöltheti.


De milyen jellegű élelmiszereket vigyünk magunkkal? Elősorban a tápérték/térfogat arányt érdemes nézni, tehát a kiszemelt étel legyen gazdag energiában, de nem foglaljon sok helyet. Az instant kaják és a csokik mindenképpen ilyenek, de figyelni kell a termékek csomagolására is. Az üvegeket és a konzerveket érdemes előzetesen jóval könnyebb műanyag edényekbe átrakni.


Fontos az is, hogy csak annyi élelmiszert vigyünk magunkkal amennyi feltétlenül szükséges, hiszen nem túl szerencsés, ha megsétáltatunk 2 kilónyi gyümölcsöt és üdítőt.


Ételek túrázáshoz


A fenti szempontok figyelembevételével összeállítottuk azoknak az ételeknek a listáját, amelyek egy- vagy többnapos túrák során is változatos és enegiadús étrendet biztosítanak, ráadásul nem foglalnak sok helyet, így több figyelmet szentelhetünk a minket körülvevő természetre.


A magvas és rozskenyérből készült szendvicsek tömörségük miatt kevesebb helyet foglalnak, mégis igen laktatóak. Érdemes kolbásszal, szalámival vagy szalonnával megtölteni őket, hiszen ezek kevésbé romlandóak.


A müzliszeletek nem csak finomak, de könnyűek, és mégis tele vannak energiával. Emellett sokáig elállnak és nem olvadnak szét a melegben. Az aszalt gyümölcsök szintén változatossá tehetik a táplálkozást, és rengeteg energia található bennük.


Folyadékpótlásnál szerencsés, ha a vitaminokat és ásványi sókat is tudjuk pótolni, erre különösen alkalmasak a kevés helyet foglaló pezsgőtabletták.


Professzionális energiapótlás


A túra- és sportboltok polcain sokféle energiaszelet, zselé, csoki és energiaital megtalálható. Ezek kevés helyet foglalnak, viszont rengeteg energiát és vitamint tartalmaznak. Használatuk inkább azok számára ajánlott, akik versenyeznek, és fontos számukra a túra időeredménye is. Rendszeres használatuktól a bennük lévő tartósítószerek is visszatarthatnak, de hosszabb túrák kritikus pontjain átlendíthet egy-egy falat valamilyen energiabombából.


Irány a webshop!