Milyen a jó kerti fűrész?

A kertben vagy otthon használatos fűrész minősége milyen paraméterekben és tulajdonságokban határozható meg? Mitől mondható egy munkaeszköz jónak, hasznosnak, praktikusnak, jobb esetben akár nélkülözhetetlennek?

Ezek alapján igyekszünk hasznos támpontokat nyújtani a bejegyzésben azok számára, akik épp fontolgatják a beszerzés lehetőségeit. Csak remélni tudjuk, hogy a cikk segíthet a tudatos döntésben.

Amit fűrészválasztás előtt mindenképp érdemes jól megnézni

Kezdjük azzal, hogy a kertben használatos változatok között is akad többféle típus. Vannak laminált, fix, illesztő, valamint univerzális változatok. Mindig azt kell tehát először megnézni, hogy milyen kerti vagy ház körüli munkákhoz történik a keresés.

Ez a legfőbb szempont, ami többek között az M Tools kertészeti áruház fűrész választékának bőségében is iránytűként szolgálhat. Ha ezt sikerült tisztázni, következhet szép sorban a többi szempont.

Sokaknál például érthetően prioritást élvez a kiválasztásnál az eszköz beszerzési ára. Persze az igazság az, hogy egy a ház körül vagy a kertben használatos darab beszerzése jellemzően néhány ezer forintos tétel. Mindjárt megmutatjuk, hogy ezért cserébe mit lehet joggal elvárni.

Egy jónak számító fűrész esetében elmondhatóak az alábbi tények

Kezdjük azzal, hogy egy minőségi munkaeszközzel élmény dolgozni. Vagyis meglehetősen gyors és hatékony vágást tesz lehetővé. Mindezt úgy, hogy a gyorsaság és a hatékonyság nem megy a pontosság rovására. A vágás tehát makulátlanul precíz.

Ehhez hasznos segítség a merev kialakítású fűrészlap, amely minimálisra csökkenti a belengést és rezgést munka közben. Hasonlóképp lényeges szempont a kényelmes fogás, amihez a lágy fogású ergonomikusan kialakított fűrésznyél és az ujjaknak kialakított bemélyedések is jól jöhetnek.

Az pedig már egyfajta hab a tortán, hogy egyes modern változatoknál beépített szögvezető javítja a munkavégzés pontosságát. Hasonlóképp előnyös innováció, ha az eszközön a keresztirányban köszörült fogak a toló és húzó munkavégzést is lehetővé teszik.

Még néhány faktor, amit jobb megnézni fűrész vásárlása előtt

Munkaeszközöknél a minőség, a teljesítmény és a megbízhatóság legjobb fokmérője a gyártó kiléte. Például azt mindig tudni lehet, hogy egy Spear & Jackson fűrészben nem csalódik az ember munka közben.

Persze néhány paraméterre nem árt előzetesen odafigyelni, hogy a majdani hasznosulás szinkronban legyen az alapvető elvárásokkal. Ilyen a penge hossza, a vastagsága, valamint a fogazás kialakítása.

Hogyha ezeket egytől egyig a hasznosítás jellege szerint sikerül kiválasztani, és még a gyártó kiléte is egyértelmű minőséget ígér, akkor jó eséllyel egy hosszú éveken át hasznosuló munkaeszközzel tudjuk gazdagítani a kerti vagy otthoni szerszámkészletet.


Irány a webshop!