Miért kedvelt a sokoldalú parafa?

Ki ne ismerné a parafát, hiszen bizonyára látott már parafadugót vagy a manapság közkedvelt parafa üzenőtáblát. Kevesebben ismerik azonban a parafát mint padló- vagy falburkoló, illetve hőszigetelő anyagot.


Milyen tulajdonságai teszik a parafát sokoldalúvá? És tulajdonképpen mi a parafa? Hogyan válik alkalmassá építőipari felhasználásra? Ennek jártunk utána, tartson velünk.


Milyen fa a parafa?


Már az ókorban is ismerték és használták, abban az időben leginkább halászhajók úszóiként, illetve tárolóedények lezárására alkalmazták, de fennmaradtak írásos emlékek a parafa hőszigetelésként történő alkalmazásáról is, illetve Görögországban szandáltalpat is készítettek belőle, illetve hajnövesztő szerként is alkalmazták. Napjainkban szépsége és kiváló tulajdonságai miatt közkedvelt szobák padlóinak és falainak burkolására. A parafatáblák vagy tekercsek felragasztásához használja a Festékpalota.hu parafaragasztóit.


A parafa a nagyrészt Portugáliában és Spanyolországban, illetve a Mediterráneumban őshonos és termesztett paratölgy (Quercus suber) lehántolt kérgéből nyert anyag. A fáknak először 25 éves korukban szedik le a kérgét, aztán 9-12 évenként ismétlik, mivel addigra újraképződik. Megújuló erőforrás, természetes, újrahasznosítható nyersanyag.


Pezsgőspalack dugójaként a XVII. században, Franciaországban használták először. Napjainkban a kitermelt parafa mintegy 80%-ából alkoholos italok dugója készül. Erre a kb. 45 éves fákról lehántolt érett kéreg a legalkalmasabb.


Milyen tulajdonságokkal rendelkezik a parafa?


Az ún. parafakő az 1920-as években vált népszerűvé mint vízhatlan, jó hőszigetelő rugalmas és fagyálló anyag. Ez agyagos mésszel vagy szurokkal kevert, formázott parafaőrlemény volt.


A parafa legfőbb jellemzői:

 • rugalmas
 • kis sűrűségű
 • kiváló hőszigetelő
 • nagyon jó hangszigetelő, hangelnyelő
 • rezgéscsillapító
 • kiváló pára- és légáteresztő
 • jó páraelvezető
 • vízzáró
 • tűzálló
 • fagyálló
 • antiallergén
 • antisztatikus


Nem károsítják a rovarok, rágcsálók, nem támadják meg a gombák, baktériumok.


Rendkívüli tulajdonságai miatt felhasználási területe a háztartásoktól az űrtechnikáig terjed.


Hol hasznosítják az építőiparban a parafát?


Méretre vágott lapokban vagy hengerben kapható. Az építőiparban parafaalapú kompozitokat használnak fal- és padlóburkolásra, amelyek két vagy több, egymástól nagyon eltérő kémiai és fizikai tulajdonságokkal rendelkező anyagból készülnek. Ennek köszönhetően egyrészt megtartják a parafa kiváló tulajdonságait, másrészt a másik anyag lehetővé teszi, hogy egy adott felhasználásra alkalmasabbá váljon. A speciális felületkezelés jóvoltából fényes, kemény, folt- és karcálló lakkfelület keletkezik rajta.


Padlóként különösen gyerekszobákban, nappalikban, hálószobákban nagyon népszerű, mivel érintése meleg érzetet ad, a színe, természetes látványa barátságossá teszi. Azonban nyomásra érzékeny, így nagy igénybevételű helyiségekben, súlyos bútorok alá nem ajánlott.


Irány a webshop!