Mi történik a tönkrement napelemekkel?

Valóban környezettudatos választás a napelem? Mi történik a panelekkel, miután tönkremennek? Mivel a napelemes rendszer éppen a környezet megóvását szolgálja, ezért értelemszerű, hogy foglalkozni kell azzal a kérdéssel is, hogy mi történik az elhasználódás után.


A környezet védelme alapvető kérdés


Amikor a Napelemespályázatok vállalati napelemes rendszereit választjuk, amellett, hogy igény szerint akár lenullázhatjuk a villanyszámlánkat, s akár egy éves megtérülésre is számíthatunk, cégünk környezettudatos működését is erősítjük. Ez nagyon fontos szempont, hiszen ezáltal azokat a környezettudatos vásárlókat is megnyerhetjük magunknak, akik különben a konkurenciát választanák.


Igen ám, de joggal merül fel a kérdés, hogy a panelek élettartamának lejárta után milyen lehetőségeink vannak annak érdekében, hogy ne szennyezzük tovább a környezetet. Hiszen a tudatos hozzáállás ezt a kérdést sem nélkülözheti.


Meddig működik egy napelem?


A jó minőségű napelemek esetében akár 15-20 éves élettartammal is számolhatunk. Sőt, azt is fontos elmondani, hogy több projekt is rámutatott arra, hogy gyakran ennél jóval hosszabb időtartamon keresztül is képesek megőrizni üzemképességüket, valamint jó teljesítményüket.


Mivel a cél az, hogy a rendszer képes legyen ellátni minket a szükséges energiával, ezért az utóbbi feltételnek is mindenképpen teljesülnie kell ahhoz, hogy használni tudjuk a rendszerünket. Természetesen anélkül, hogy ehhez bármilyen megszorításra lenne szükség például az elektromos áramot igénylő eszközök számának korlátozása tekintetében.


A körülményektől függően egyes panelek esetében akár 30-40 éves időtartamra is számíthatunk, de ezután valószínűleg muszáj lesz lecserélni őket. De mi történik a tönkrement napelemekkel?


A napelem veszélyes hulladék?


Azt többnyire mindenki tudja, hogy az elektronikus eszközök veszélyes hulladéknak minősülnek, éppen ezért nem szabad a háztartási szemétbe dobni ezeket, hanem hulladékgyűjtő udvarokon kell leadni őket. A napelem is ilyen eszköz, ezért szintén veszélyes hulladéknak minősül. Tehát felmerül a kérdés, hogy milyen mértékben terhelik a tönkrement panelek a környezetet.


Jó hír, hogy mivel ezek alapvetően csökkentett vastartalmú üvegből, alumíniumból, szilíciumból, rézből és ónból állnak elsősorban, s csak minimális mennyiségben tartalmaznak, s kizárólag újrahasznosítható műanyagot, ezért nem károsak a környezetre nézve.


Hogyan valósulhat meg az újrahasznosítás?


Mint minden hasonló termék és eszköz esetében, itt is azon az elven működhet a dolog, hogy a nyersanyagokat próbáljuk kinyerni belőlük. Habár itthon még gyerekcipőben jár a dolog, gőzerővel folynak a fejlesztések, hogy ez a megoldás minél hatékonyabban működhessen. Többek között az olasz La Mia Energia konzorcium is ezen dolgozik, s jelenleg akár 1,2 tonnányi elhasználódott napelemet tudnak újrahasznosítani óránként! Reményeink szerint minden országban elérhető lesz az újrahasznosítás, mire a tömeges cserék ideje elérkezik.

Irány a webshop!