Mi az a turbófeltöltő? Hogy működik, és hogyan javítják?

Ez a cikk a turbófeltöltőkről szól. Megnézzük a működésüket, illetve azt is, hogy miként javítják őket. Kitérünk arra, hogy miért fontosak az autóban, átnézzük a működési elvüket és a felújítás menetét sem hagyjuk ki. Vágjunk is bele!


A turbófeltöltő


Mielőtt rátérnénk arra, hogy miként megy egy turbófeltöltő felújítása, meg kell nézzük, hogy mi is ez valójában, és miként működik.


Amikor egy autóról áradozunk, akkor általában a szépsége mellett azt emeljük ki, hogy mennyire erős és gyors. Feltéve ha valóban az. Márpedig a turbófeltöltő épp ebben tud a gyártók segítségére lenni. Egy olyan motorra szerelt alkatrészről van szó, aminek hatalmas szerepe van abban, hogy minél nagyobb legyen a motor teljesítménye és a hatásfoka pedig minél nagyobb.


Most pedig nézzük meg azt, hogy miként működik, majd pedig rátérünk a felújítására is.


A turbófeltöltő működése


Maga a szerkezet két részből áll, mely egy tengely által van összekötve. Az egyiken a kipufogógázok megpörgetésére szolgáló turbina van. Majd van egy újabb turbina, amely beszívja a levegőt, és az így keletkező elegyet préseli a motorba.


Ezek a turbinák nagyon magas fordulatszámon dolgoznak, akár 80-200.000 fordulat is történhet percenként. Ennek az extra kompressziónak az lesz az eredménye, hogy megnövekszik a motor hatékonysága, és extra teljesítményhez jutunk általa, ami akár 30-40%-os többletteljesítmény is lehet!


Egy kompresszorral szemben, aminek szüksége van a motor erejére a meghajtáshoz, egy turbófeltöltő esetén nincs szó erről. Az extra teljesítményt azok a forró és táguló gázok adják, melyek a motorból távoznak. Épp ezért nincs szükség ebben az esetben a motor erejére. Nem véletlen nevezik sokszor “ingyen teljesítménynek” az így kapott pluszt.


Nagy előnye egy turbófeltöltőnek, hogy javítják a gépjárművek üzemanyag-hatékonyságát.


A turbót a motor kipufogócsonkjához rögzítik, így tudja a hengerekből kiáramló kipufogógáz meghajtani. A kompresszorral egy tengely köti össze, mely a visszaáramló levegőt nyomás alá helyezi.


Ha javításra szorul a turbófeltöltő


Most már, hogy átnéztük mi az a turbófeltöltő és hogyan működik, rátérhetünk a javítására. Mivel ez egy speciális területe az autójavításnak, találnunk kell olyan kiváló, rutinos szakembereket, akik megbirkóznak a javításhoz szükséges munkafolyamatokkal.


Kiváló példa erre a Perfekt Motorfelújítás Kft. csapata. A hozzájuk hasonló szakemberek mellett szól, hogy csakis gyári minőségű alkatrészeket használnak a munkájuk során. Ez pedig megfelelő garancia lesz a további hosszú élettartamra.


A maximális élettartamot biztosítandó kiváló gépparkkal rendelkeznek, mint például a lézervezérelt kiegyensúlyozó gép, mely a teljes középrész kiegyensúlyozására képes.


Ha egy új típusú turbót nézünk, akkor abban már van szelepnyitó mechanizmus is. Bármilyenről is legyen szó (mechanikus, pneumatikus vagy elektromos), a kellő szakértelemmel dolgozva ezek is beállíthatóak.


Amint hibát észlelünk a turbófeltöltőben, keressük fel a megfelelő szakembereket!


Irány a webshop!