Melyik a nekem való webshopmotor?

Manapság már számos különböző webshopmotor közül válogathatnak azok, akik nem szeretnének teljesen egyedi fejlesztésbe fogni. A most következő cikkünkben két népszerű megoldást, a WooCommerce és a Magento megoldását fogjuk összehasonlítani.


A választásban döntő tényezők


Az első és egyik legfontosabb kérdés, hogy mekkora forgalmat bonyolít le az adott webshop. Meg kell határozni a főbb funkciókat és azt, hogy milyen fizetési módok kerülnek elfogadásra. Természetesen az sem utolsó tényező, hogy mekkora az a költségkeret, amit a webshopra szán az ember.


A Magentóról dióhéjban


A nagyobb forgalmú webshopok számára jó megoldás lehet a Magento, amely egy népszerű e-kereskedelmi platform. Nagyobb forgalom alatt itt most egyaránt értjük azt, hogy sok látogatója van az adott online áruháznak, és sok megrendelést is adnak le az ügyfelek.


Kétféle Magento verzió közül lehet választani. Van egy ingyenes változat, amit letöltést követően a saját szerveren lehet tárolni. Ez egy nyílt forráskódú verzió. A fizetős szolgáltatás hosztolt, ára 1500 és 2000 dollár közé tehető. Általánosságban véve elmondható a rendszerről, hogy rugalmas, funkciói pedig meglehetősen sokrétűek.


Ezt érdemes tudni a WooCommerce-ről


A Woocommerce előnyeit azok tudják kihasználni, akiknek WordPress alapú weboldaluk van. Ez ugyanis egy WordPress plugin, a jó hír pedig az, hogy teljesen ingyenesen használható.


Minden funkciót tartalmaz ahhoz, hogy összerakj egy jól működő netes áruházat. A használatát tekintve egyáltalán nincs túlbonyolítva, néhány klikk és már kész is van a saját webshopod!


Mik a hasonlóságok?


Abban megegyeznek, hogy mindkét szolgáltatást igénybe tudod venni díjmentesen. Nincs limit annak tekintetében, hogy hány terméket tölthetsz fel. A megrendelések számára vonatkozólag szintén nincsen megkötés.


Mind a WooCommerce, mind a Magento ingyenes változatához kell, hogy legyen egy domainneved és egy megfelelő méretű tárhelyed.


Mik a különbségek?


A kezelhetőség tekintetében a Woocommerce felülete egyszerűbb. Ha a Magento mellett teszed le a voksodat, akkor jó, ha van affinitásod a fejlesztéshez, máskülönben biztosan be kell vonnod egy fejlesztőt ahhoz, hogy elboldogulj vele.


Az már korábban kiderült, hogy míg a WooCommerce esetén semmilyen díjak nem merülnek fel, addig a Magento esetében lehet több kiadásod is. Egyrészt lehet, hogy nem fogsz megelégedni az ingyenes változattal, plusz ott van a fejlesztőre költendő pénz is.


Van eltérés az elfogadott fizetési metódusok között is. A WooCommerce a PayPal, az Alipay Stripe, a Visa, a Mastercard, a Google Pay és az Amazon Pay megoldását kezeli, míg a Magento a Stripe, a Skrill, a Google Checkout, a 2Checkout, a Braintree és a WePay rendszerét kínálja.

Irány a webshop!