Laptop vagy tablet? Mikor melyiket érdemes használni?

Amikor felmerül a kérdés, hogy laptop vagy tablet, akkor nem is igazából a két eszközt kell megnéznünk, hanem azt, hogy mire fogjuk használni a beszerzendő eszközt! Ez ugyanis az alapja mindennek. Lássuk, mire is gondolunk!


Laptop? Tablet? Melyik mi?


Ha megnézzük a PC Aréna tablet kínálatát, majd összevetjük a laptopokkal, akkor hamar rájövünk, hogy nem az ár lesz a mérvadó a két készüléktípus között. Egyikből és másikból is vannak olcsóbb és drágább modellek. Viszont nem ugyanarra lettek kitalálva, nem ugyanabban erősek! És ez lesz az, ami igazán megkülönbözteti őket.


A laptopok hordozható számítógépek, melyeknek kifejezetten nagy monitoruk van, és azonnal egy teljes értékű billentyűzetet is kapunk melléjük. Számos csatlakozási lehetőséggel bírnak, mint egy asztali PC, és jellemzően egérrel együtt használjuk őket.


A tabletek ezzel szemben kisebb mérettel rendelkeznek, erősségük a hordozhatóság. Könnyen használhatóak, mert érintőképernyővel vannak ellátva, de gépeléshez vagy kell hozzájuk plusz billentyűzet, vagy lassabban lehet velük a képernyőn keresztül. Viszont akár fényképezhetünk is velük.


Ma már akár használtan is hozzájuthatunk mindkettőhöz, ami óriási árelőnyt jelenthet egy új készülékhez képest.


Mire használjuk a laptopot, és mire a tabletet?


Ha komolyabb munkavégzésre keresünk készüléket, akkor valószínűleg a laptop lesz számunkra a jobb választás. Ezekkel ugyanis gyorsabban tudunk gépelni, erősebb is a gép, így a grafikai megoldásokhoz is előnyösebbek. Otthon használva egy az egyben kiválthatják az asztali PC-ket is.


Ezzel szemben a tabletek bár szintén nagyon hasznosak, de más tekintetben. Útközben sokkal nagyobb szabadságot nyújtanak számunkra. Sokkal könnyebb őket használni, akár gyerekek is gyorsan megtanulhatják és leköthető velük a figyelmük egy hosszabb utazás közben például. Sokkal kisebb helyen elférnek, így nem foglalnak akkora plusz helyet egy hosszabb utazás során, ami óriási előny egy telepakolt autó esetén. Tökéletes választás egy tablet, ha filmezni szeretnénk, vagy internezetéshez, kapcsolattartáshoz.


Mikor érdemes mindenképp laptopot választani?


Amikor tudjuk, hogy sokat fogunk gépelni, akkor mindenképp a laptopot érdemes előnyben részesíteni! Ezzel ugyanis sokkal gyorsabban és kényelmesebben tudjuk elvégezni az ilyen jellegű feladatainkat. Dokumentumok szerkesztésére, levelezésre ezt érdemes választani.


Illetve akkor is, ha komolyabb memóriaigényű feladatokra keresünk gépet, mint amilyenek például a grafikai szerkesztések, képszerkesztés vagy akár a videóvágás.


És mikor érdemes inkább tabletet választani?


Ha nem ezen akarjuk megírni a következő regényünket, ellenben nagyon fontos, hogy könnyen magunkkal tudjuk vinni mindenhova. A hordozhatóságban egyszerűen verhetetlenek!

Nem az dönt tehát, hogy melyik az olcsóbb, hanem az, hogy mire szeretnénk őket használni. Döntsünk eszerint, és nem fogunk csalódni!


Irány a webshop!