Lakásbiztosítás árak 2023-ban: milyen díjakra lehet számítani?

A lakásbiztosítás kiválasztásakor a legfontosabb, hogy abban az esetben, ha nem családi házról van szó, megtudjuk, van-e a társasháznak közös biztosítása. Amennyiben van, akkor mire terjed ki. Aki erre odafigyel, ott nem lehet probléma. Ami viszont a családi házakat illeti, ott saját magunknak kell döntenünk arról, hogy milyen lakásbiztosítást és milyen feltételekkel kötünk meg.

Ebben a cikkben az árakról beszélünk részletesebben, hogy mire lehet számítani ebben az évben.


Lakásbiztosítás kötése

Az első és legfontosabb, hogy a biztosítási szerződés kiválasztásakor mindenképpen nézzük meg, hogy az adott biztosítás mire szól, mire nyújt fedezetet. Rengeteg plusz szolgáltatás van, amit néhány esetben az alapbiztosítás is tartalmaz, azonban akadnak olyan esetek, amikor ezeket külön be kell állítani. Ezek ilyenkor plusz költséget jelenthetnek, viszont nem annyira magasak, hogy ne érje meg belefoglalni a lopást, a betörést, a csőtörést és hasonlókat. A lakásbiztosítás árakról a Biztoshely weboldalán tájékozódhatsz bővebben.

Vegyük figyelembe, hogy mik azok a tipikus káresetek, amelyek az ingatlant érinthetik a speciális adottságaik alapján. Alapvetően nem árt biztosítási szakemberrel konzultálni annak érdekében, hogy tényleg olyan lakásbiztosítást válasszunk ki, amely a mi otthonunkhoz megfelel.

A másik fontos dolog, hogy ne kizárólag a saját lakásbiztosításunkat nézzük meg, hiszen tájékozódni kell arról, hogy a társasház rendelkezik-e valamilyen biztosítással. Amennyiben ilyen házban élünk, nem mindegy, hogy milyen kockázatokat foglal magában a közös biztosítás, hiszen azt a sajátunkba már nem kell belefoglalni. Viszont tájékozódjunk arról is, hogy a saját lakásunkra vonatkoztatva mekkora biztosítási összeget tartalmaz a társasház közös dokumentációja.


Mi a teendő ilyenkor?

Az egyik megoldás, hogy a lakók egyedileg kötnek biztosítást a lakáshoz tartozó vagyontárgyakra, azokra a dolgokra, amelyek az ő körükbe tartoznak. Ami pedig a társasházat illeti, az alapító okiratban meghatározott közös tulajdonra, mint a tető, a falak, valamint a közös helyiségekre szerződik csak.


Mire ügyeljünk családi ház lakásbiztosítása esetén?

A biztosítás választásához mindenképpen ajánlott igénybe venni az online biztosítási portálok szolgáltatásainak egyikét. Ezeknél ugyanis minden szükséges adatot, információt elérhetünk, így átfogó képet kaphatunk a cégek áraival kapcsolatban is. Magánszemélyként amúgy is elég sok olyan tárgy van, amihez nagyon kötődünk, ide tartozik az ingatlan is, hiszen rengeteget dolgoztunk azon, hogy az úgy nézzen ki, amire mindig is vágytunk. A környezetünk megóvása érdekében tehát fontos, hogy jó döntést hozzunk, amikor az ingatlanra biztosítást kötünk.

Fontos tudni, hogy idén és 2024-ben, a biztosító társaságok számtalan kedvezménnyel igyekeznek Ügyfeleket szerezni. Ez főként a kisebb vállalatokra igaz, akik között amúgy is hatalmas a verseny. Egy lakásbiztosítási kalkulátorral azonban összehasonlíthatjuk a biztosítói díjakat, így könnyebben hozzunk meg a legjobb döntést. Ez közvetlenül szerepet játszik abban, hogy a legoptimálisabb lehetőséget válasszunk ki.


Mire jó a lakásbiztosítás?

Egy igazán jó és megbízható lakásbiztosítás magában foglalja a robbanást, villámcsapást, tűz és viharkárt, valamint árvizet és felhőszakadás okozta problémákat. Emellett beletartozik még a földomlás, a földrengés, a hó nyomás, a jégverés, az idegen tárgy ütközése, valamint a légi jármű ütközése.ű


Kiegészítő termékek lehetnek továbbá az alábbiak:

- csőtörés, üvegtörés

- rablás, betöréses lopás, a kerti bútor eltulajdonítása

- villámcsapás másodlagos hatása

- családi baleset biztosítás

- indokolt zárcsere költségviselése

- bankkártya eltulajdonítása esetén a csere költségei, stb.


Az, hogy melyik csomag és mit tartalmaz, kizárólag egyéntől függ. Az ár kiszámítása egy díjkalkulátor segítségével könnyedén megoldható. Manapság nagyon könnyen megtalálhatjuk azt a biztosítási terméket, amely leginkább kielégíti az igényeinket. Hazánkban igen kicsi a piac, így a lakásbiztosítási terméke szinte minden biztosítónak van, így a választék hatalmas, tekintve, hogy nemcsak hazai, hanem nemzetközi cégek is jelen vannak.

Irány a webshop!