Költözés Ausztriába

Az utóbbi években csökkentő tendenciát mutat, mégis még mindig sokan vannak, akik Ausztriába költöznek ki. A 2019-es adatok szerint megközelítőleg 82 ezer magyar él jelenleg is a szomszéd országban. A magyarok számára a legkedveltebb területek a határhoz közel húzódnak, de ez persze nem azt jelenti, hogy a határtól távolabb eső részek kevésbé lennének népszerűek honfitársaink körében. De miért költözik valaki Ausztriába? Ennek igyekeztünk utánajárni.

Munkalehetőségek, anyagiak

A statisztikák szerint a legtöbb magyar a vendéglátásban, illetve a szállodaiparban helyezkedik el, ezeket követi sorban az építőiparban, a húsfeldolgozó üzemekben és a benzinkutakon dolgozók száma. Ugyanakkor az orvosok körében kifejezetten népszerű a szomszédos ország, hiszen egyre több magyar háziorvos, fogorvos és szakorvos üzemeltet osztrák praxist.

Nem titok, hogy a kiköltözők a jobb élet reményében vágnak bele a kalandba, amit a magasabb fizetések és a jobb munkalehetőségek jelentenek. Ausztria adórendszere különösen kedvező a kis keresetűek számára, hiszen a fizetés 1.066 euro alá eső része nem személyi jövedelemadó köteles.

Lakhatás

A magyarok döntő többsége ragaszkodik a saját ingatlanhoz, azonban a költözést követő hónapokban igencsak esélytelen saját lakásra szert tenni, hacsak nem kisebb lottónyereménnyel költözik az ember. Ezért az albérletet célszerű még itthonról intézni, ehhez a segítségünkre lehetnek a különféle lakásközvetítéssel foglalkozó weboldalak.

Amennyiben leendő munkáltató intézi a lakhatásunkat, akkor is érdemes utána járni, hogy mégis hol fogunk élni, milyen körülményekre számíthatunk, illetve mennyit kell ezért nekünk fizetni.

Ha te is úgy érzed, hogy készen állsz a költözésre, vedd fel a kapcsolatot a Visszuk.hu csapatával, akik szakértelmükkel segítik a költözés stresszmentes lebonyolítását!

Nyelvtudás

Hacsak az ember nem olyan helyre költözik, ahol javarész magyarokkal van körülvéve, akkor bizony az angol vagy a német nyelvtudás elengedhetetlen. A szerződések aláírásához, a hivatali ügyintézéshez, de még egy egyszerűbb bevásárláshoz is szükség van némi nyelvi ismerertre, ezért már a kiköltözés előtt érdemes legalább az alapokat magunkra szedni.

Amennyiben főleg nem magyarokkal fogunk társalogni, akkor vélhetően előbb-utóbb ránkragad a német nyelv is, szerencsére az osztrákok többsége igen türelmes, és megvárja, míg sikerül összeszedni a mondandónkat.

Orvosi ellátás

Ahhoz, hogy Ausztriában igénybe vehessünk orvosi ellátást, a munkaadónak be kell minket jelentenie az osztrák biztosító felé. A biztosítás a bejelentés napjától van érvényben, és a bejelentett postacímre kiküldött E-Card lesz az új (helyi) TAJ kártyánk.

Így amikor meglátogatjuk az orvost, csupán az E-Cardot kell magunkkal vinni, hiszen a kártyáról leolvasható az eddigi kórtörténet.

Irány a webshop!