Kis-Balaton – a természet ölelésében

Ha természetközeli feltöltődésre vágyik, a Kis-Balaton és környéke kiváló választás lehet. Vízpart, zöld ligetek – mindegyik remek helyszín a kikapcsolódásra, kiszakadásra a stresszes mindennapok forgatagából. A friss levegő és a békés természet hatékonyan segítenek helyreállítani test és lélek törékeny egyensúlyát, feltölteni az energiaraktárakat.


A kivételes szépségű táj, a fodrozódó víztükör remek díszletet kínál a túrázás, kerékpározás és madármegfigyelés elkötelezett híveinek. Ez a vidék valódi találkozási lehetőséget kínál a természettel.


No, de lássuk a Hotel Karos Spa Zalakaros kis-balatoni szálláshelyének vendégei milyen látnivalókban gyönyörködhetnek a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén!


Bivalyrezervátum Kápolnapusztán


A rezervátumban megtekinthető Magyarország legnagyobb – mintegy százötven egyedes – bivalypopulációja, melyet egy impozáns szürkemarha-csorda tesz még érdekesebbé. Kényelmes, mintegy másfél kilométer hosszú, játszótérrel és állatsimogatóval tarkított sétaút teszi a látogatást kellemesebbé, az állatok életébe kilátóról távcső segítségével nyerhetnek jobb betekintést a látogatók. Nem ritka kép a dagonyázó bivalyok és a fürge ürgék futkosásának látványa.


Télen sem kell lemondani az élményről, hiszen ilyenkor az állatokat az istállóban lehet megtekinteni. Itt, mármint az istállóban, egyébként régi fényképekből és a hagyományos bivalytartás eszközeiből álló tárlat is szinesíti az élményt, a fogadóépületben pedig interaktív kiállítás mutatja be a Kis-Balaton egyedi élővilágát.


Kányavári-sziget


A Kányavári-sziget, egy érdekes, másfél kilométer hosszú, éppen csak több mint 100 méter széles homok képződmény, mely csak néhány méternyit emelkedik ki az őt körülölelő vízfelszínből.


Mivel a parthoz közel helyezkedik el, így remek adottságokkal rendelkezik egy turisztikai központ kialakításához. Ezt felismerve parkosították, sétautakat építettek ki hangulatos pihenőhelyekkel és sportpályákkal.


A horgászok is örömüket lelhetik benne, hiszen a partmenti nádasba ékelve horgászhelyeket is létrehoztak.


Vörsi tájház


A 18. század végi, 19. század eleji népi építészet a Kis-Balaton környékén izgalmas látnivalókat tartogat, ennek remek példája az a vörsi talpasház, ami ma tájházként üzemel.


A benne működő kiállítás látogatói megismerhetik a Kis-Balaton mellett élő emberek, a nádaratók, sásszedők, lápból élő pákászok mindennapjait, használati eszközeiket, valamint a halászathoz kapcsolódó szerszámokat.


Egy korunkban már szinte ismeretlen helyiség, a tiszta szoba titkai is feltárulnak itt- Ennek csak születés, betegség vagy halál idején nyílt meg az ajtaja, illetve itt szállásolták el a ház megbecsült vendéget is.


A tájház másik múltba pillantó helyisége a füstöskonyha, ahonnan a füst a mennyezetbe vágott nyíláson át távozott a padlásra.


A pitvar végén található lakószobában a Kis-Balaton vízi világáról szóló kiállítás tágítja a látogatók ismereteit.


Amint láthatjuk, unatkozni garantáltan nem lehet a Hotel Karos Spa Zalakaros vendégeként.


Irány a webshop!