Ismerd meg a sínes világítási rendszereket!

A világítás megtervezése okozza talán a legnagyobb fejtörést, mind a lakossági, mind a professzionális területen. A különböző helyiségekbe ugyanis különböző funkciójú lámpatestek kerülnek.


Sokan jelentős átrendezés vagy szerelés nélkül igyekeznek megoldani a világítás kiépítését. Ilyen esetben jól hasznosíthatjuk az ún. sínes lámpatesteket. A következő pár sorban ezen világítási módról és annak alapvető változatairól tudhatsz meg többet.


Miért éppen a sínes világítási rendszerek?


Kétségkívül a variálhatóság az egyik legfontosabb követelmény, ha világításról van szó. Néhány épületben azonban nem kivitelezhető az elektromos rendszer átalakítása, s a már meglévő rendszerből kell valami újat létrehoznunk. A sínes világítási rendszerben a kiállásokra csatlakozva képesek vagyunk a mennyezet bármely pontján lámpatesteket elhelyezni.


Nagyon könnyű a lámpatestek sínrendszerhez való csatlakoztatása, ráadásul az áramot is biztonságos módon, egy szigetelt rézvezeték vezeti el.


A legfontosabb alaptípusokról


A típusokat többféle szempont szerint is csoportosíthatjuk. Amennyiben a használati feszültség nézőpontjából közelítjük meg a kérdést, akkor beszélhetünk erős- és gyengeáramú, avagy törpefeszültségű sínekről is. Az erősáramú sínekben 230 V-os feszültség, míg a gyengeáramú darabokban 12 V-os feszültség van. Ez utóbbinál azonban egy transzformátor segédkezik a hálózati feszültség átalakításában.


Kiválasztásnál ügyeljünk arra, hogy a gyengeáramú rendszerek hossza viszonylag korlátozott! A Designmarket sínes világítástechnikai eszközei között valamennyi típusú lámpával találkozhatsz!


Kategorizálás fázisok szerint


A fázisok szerinti kategorizálás is megemlíthető, vagyis hogy hány áramkör található a rendszerben.


Az egyfázisú sínekhez egy áramkör társítható, vagyis ebben az esetben minden lámpatest egyszerre fog le- vagy felkapcsolódni. A kettő vagy három fázisú rendszerekben már általában egy számozott állásokkal rendelkező kapcsoló is van. Gyakori ilyenkor, hogy egy sínhez egyszerre több villanykapcsoló is jár.


Egy három fázisú sín például segít a helyiség különböző területein elhelyezett lámpák külön történő kezelésében. Az SLV márka termékei ebben tökéletesen segédkeznek, amelyek közül kiemelhetőek az EUTRAC szabványú sínek is.


A szerelhetőség módja szerint


A legtöbb sínes lámparendszer felületre szerelhető. Bizonyos típusokhoz néhány gyártó olyan függesztőket is gyárt, amelyek segítségével könnyen le tudjuk emelni a síneket a mennyezetről.


Aztán ott van egy másfajta megoldás is, a gipszkartonok és az álmennyezetek esetében. Ilyenkor a sín ugyanis besüllyeszthető. Ezek nemcsak esztétikusak, de variálhatjuk is a rendszereket.


Végül, lehetőség van még a sodronyos rögzítésre is, amely során a kifeszített sodronyokra helyezzük a lámpatesteket.

Irány a webshop!