Így állhattok át zökkenőmentesen a távmunkára

A koronavírus jött, látott, és távmunkára kényszerítette a hazai és nemzetközi vállalatok egy jelentős részét. Olyan cégeknek is meg kellett oldaniuk nagy hirtelen a home office-ból történő munkavégzést, akiknél korábban fel sem merültek erre vonatkozó tervek.

A cikkben ezért is gyűjtöttünk össze hasznos tanácsokat a távmunka cégen belül történő zökkenőmentes bevezetéséhez. A felsoroltak betartásával és alkalmazásával pikk-pakk megoldható az átmenet, méghozzá a hatékonyság csökkenése nélkül.

A home office lehetősége normál körülmények között is fontos szempont

A munkaidő rugalmassága, ezen belül is a távolról történő munkavégzés régóta ott szerepel a munkavállalók számára legfontosabb szempontok között. Méghozzá olyannyira, hogy a Gallup által végzett kutatásban a megkérdezettek 54%-a ott is hagyná az állását egy home office-ból végezhető munka kedvéért.

A jelenlegi kényszer szülte helyzetre tekinthettek akár lehetőségként is. Ha most sikerül zökkenőmentesen átállni a távoli munkavégzésre, azzal nemcsak a céges működést tehetitek hatékonyabbá, hanem a munkát kereső értékes jelöltek szemszögéből is vonzóbb munkahely lehettek.

Mire lesz szükségetek a távmunka zökkenőmentes bevezetéséhez?

Munkáltatói oldalról a bizalom az egyik legfontosabb adalék a jelenlegi körülmények között. Egyszerűen bízni kell a kollégák felelősségérzetében. Persze munkavállalóként is fontos a teljes erőbedobással végzett munka, mert a cég hosszú távú fennmaradása, vagyis a jövedelmed forrása a tét.

Szintén elengedhetetlen lesz a nyílt és őszinte kommunikáció valamennyi érintett részéről. Ennek megfelelően célszerű naponta legalább egy meetinget annak szentelni, hogy mindenki beszámoljon az őt érintő projektek aktuális státuszáról.

A transzparens működés jegyében pedig szintén fontos lesz, hogy valamennyi érintett nyitottan és rugalmasan álljon hozzá a változó körülményekhez. A kölcsönös bizalmon alapuló együttes teherviselés lehet a sikeres működés kulcsa.

Hasznos tanácsok a távmunkára történő sikeres átálláshoz

Hogyha első ízben kell megoldani a teljes cég távmunkára történő átállását, akkor célszerű erre a projektre kinevezni egy speciális megoldó csapatot. Ők legyenek azok a személyek, akik pontosan dokumentálják és menedzselik a folyamat lépéseit.

Szintén elengedhetetlen lesz napi szinten visszajelzést kérni a munkatársaktól a használt rendszerek működéséről, valamint a végzett munka zavartalan és hatékony státuszáról. Legyenek tehát naprakész információk a tarsolyban, hogy a szükséges változtatásokat és javításokat időben meg tudjátok tenni.

Fontos lesz persze a türelem valamennyi érintett fél részéről. Most a kapkodva meghozott döntések helyett az összefogásnak és a csapatmunkának van itt az ideje, mert csakis ezzel a hozzáállással lehet sikeresen működni az átmeneti periódusban.

Irány a webshop!