Hogyan válasszuk meg a vezeték típusát?

Egyáltalán melyik számít jónak és hatékonynak? A rendszerek, berendezések működésében kritikus szerepet játszanak a vezetékek, kábelek. Ezért is fontos, hogy a megfelelőt válasszuk ki az adott feladatra, valamint a telepítés is szakszerűen, speciális eszközökkel történjen, hogy a későbbiekben semmilyen probléma ne alakuljon ki.


Minden a vezetékekkel kezdődik


Függetlenül attól, hogy milyen rendszerről, berendezésről beszélünk, ha elektromosságot használ, akkor nagy hangsúly lesz a megfelelő kábelszerelés kivitelezésén, amiben a Molker is nagy segítséget tud nyújtani. Nemcsak a vezetékek keresztmetszetére és minőségére kell odafigyelni, de arra is, hogy milyen eszközöket használunk a szerelés, telepítés során. Szerencsére ma már minőségi szerszámok közül lehet válogatni, amelyekkel a munka is könnyebb lesz.


A berendezések alapból, a felhasználástól függően védve vannak a környezeti hatásoktól. Ilyen például a víz, a pára vagy a por. A vezetékeknek is szüksége van hasonló védelemre, de mégis mi baj történhet? Vízhatlan anyagból készülnek, de az már egyáltalán nem mindegy, hogy mennyire képesek ellenállni a külső hatásoknak. A környezet, az időjárás állandó terhelést jelent a berendezések és így a vezetékek számára is. Egy nagyobb vihar, vagy szennyeződés könnyedén kárt tehet a kábelrendszerben.


Ezért is fontos nagy hangsúlyt fektetni a vezetékek szigetelésére, de mégis mit hívunk ebben az esetben szigetelésnek? Vezetőnek általában réz és alumínium kerül felhasználásra, ami pedig ezt körülveszi, az egy nem vezetőanyagból készült köpeny lesz. Ezt nevezzük szigetelésnek, aminek az a fő feladata, hogy megvédje a vezetőnek használat anyagot. Ha a köpeny megsérül, akkor nemcsak a vezető fog károsodni, hanem a környezetre is veszélyes lehet.


Keressünk olyan anyagot, ami bírja a strapát


Ez a legjobb megoldás, hogy fokozottabban tudjuk védeni a kábel belsejében lévő vezető anyagot. Az egyik legjobb választás lehet például a gumikábel, amit kifejezetten erre a feladatra terveztek. Alapesetben PVC szigetelésű vezetékeket szokás használni, de a gumi ezzel szemben jobban ellenáll a külső, környezeti hatásoknak. A folyamatos fizikai behatásokat is jól viseli.


Az egyik általános kérdés a keresztmetszet, ugyanis egyáltalán nem mindegy, milyet választunk. Az áram nem játék, mindenképpen utat talál magának, ha pedig a kábel kapacitása, teljesítménye nem elegendő, akkor jön a felmelegedés és a túlterhelés.


Minőségi eszközöket és kiegészítőket használjunk


Érvényes ez a szerszámokra, amelyeket a telepítéshez fogunk használni, valamint a vezetékre is, ami nélkül a berendezés, gépezet nem is tudna működni. Válasszuk a minőséget minden esetben, mert az sokkal hatékonyabb és biztonságosabb. Ráadásul hosszabb távon is képes lesz ellenállni a külső körülményeknek, így még pénzt is spórolhatunk a használatával.


Irány a webshop!