Hogyan tisztítsd a napelemeket könnyen és hatékonyan?

A napelemek rendszeres tisztítást igényelnek a legjobb hatékonyság fenntartásához. Bizonyos esetekben az eső vagy a hó eltakaríthatja a porfelhalmozódás nagy részét, de bizonyos körülmények között többet árthat, mint használ. Mind a száraz, mind a nedvesebb éghajlaton a környezeti tényezők, a különböző típusú por, valamint a helyszín és a telepítés tényezői mind befolyásolják a karbantartás gyakoriságát.


Mennyi por gyűlik össze az idő múlásával?


Kérdés, hogy az esőzés eléggé lemossa-e a port ahhoz, hogy a panelek teljesítménye legalább 95 százalékban elérje a teljesítményszintet.


A kutatók egy évnyi por felhalmozódása után átlagosan csak 4,4 százalékos teljesítménycsökkenést mértek. Egy tanulmány azonban azt is megállapította, hogy “hosszú, eső nélküli időszakokban a napi energiaveszteség meghaladhatja a 20 százalékot”.


Az esőzések leöblítik a port, és a napelemek a maximális kapacitásuk 95 százaléka körül termelnek. Ez arra enged következtetni, hogy a gyakori esőzésekkel jellemezhető éghajlaton a napelemek kevesebb karbantartást igényelnek.


A pollen, a madárürülék, a levelek, a hamu és a ködös filmréteg, amely akkor alakulhat ki, amikor a szmog vagy a füst nagy mennyiségben van jeken a légkörben, mind-mind egy felületi szennyeződésréteget alkothatnak.


Ha hagyjuk, hogy az eső végezze el a napelemek tisztítását, az csakis akkor jó döntés, ha megfelelő helyen élünk, például olyan helyen, ahol a napelemeken képződő szennyeződések nagy részét csupán por teszi ki. Nézd meg a Solarzone-nál a napelem rendszerek telepítését, hogy az optimális tisztítási és működtetési lehetőségre lelj.


Érdemes tisztítani a napelemeket?


Ha már egy ideje - egy, esetleg több éve - rendelkezel napelemekkel, akkor valószínűleg észrevetted, hogy energiatermelésük hónapról hónapra változik az időjárás változásai és a Nap évszakok szerint változó helyzete miatt.


Hogyan tisztítsd a napelemeket hatékonyan?


Előfordulhat, hogy a lehullott levelek és/vagy a madárürülék felhalmozódnak a napelemeken. De ragacsos maradványt is találsz, amely megakadályozza, hogy az eső lemossa a szennyeződéseket és a port. A Solarzone-nál biztosan megtalálod a hatékony napelem rendszereket és a rájuk vonatkozó tisztítási folyamatot is.


Tippek a napelemek tisztításához


A földről történő mosás a legegyszerűbb és legjobb. De minél ragadósabb a lerakódás, annál valószínűbb, hogy tisztítóeszközökre lesz szükséged.


Egy puha kefe és egy elég hosszú facsaró, hogy elérd onnan, ahonnan dolgozni fogsz, mindenképp kelleni fog. Fontos: ha nincs kéznél megfelelő szerszám, találhatsz olcsó ablakmosó eszközöket. Vigyázz, hogy ne érintsd meg az oldalakat vagy az alját. Kerüld a kábeleket és/vagy a kábelek érintkezését is, további információkat a napelemek tisztításáról itt olvashatsz.


Az időjárási körülményektől, a portól és egyéb szennyeződésektől függően, amelyek felhalmozódhatnak a napelemeken, fontos, hogy rendszeresen öblítsd le a paneleket, és ha szükséges, kövesd a fenti tippeket.

Irány a webshop!