Hogyan használd a mobilodat biztonságosan autóvezetés közben? Íme a 3 legfontosabb alapszabály!

A vezetés közbeni mobilozást a hatóságok régóta büntetik, jelenleg több tízezer forint és néhány büntetőpont a “jutalma” annak, akit lefülelnek kézben tartott mobillal autózás közben. De a mai világban már elvárás, hogy szinte mindig elérhetőnek kell lennünk, ám a vezetés és a telefonálás nem zárja ki egymást, amennyiben odafigyelsz a biztonságra.


Tárold a mobilodat autós telefontartóban!


Ha tanulmányoztad már valaha a KRESZ ide vonatkozó szabályait, akkor tudod, hogy a rendelet a mobiltelefon kézben tartását tiltja meg, nem pedig magát a használatát. Tehát voltaképpen szabad telefonálni vezetés közben, de csak úgy, hogy a készülék nincs közben a kezedben.


Ehhez az egyik legegyszerűbb megoldás, ha a Tok-Shop.hu oldalán található autós telefontartót használsz. Ezekből többféle is kapható, melyeket típustól függően a jármű szélvédőjére, szellőzőrácsára vagy műszerfalára kell rögzíteni.


Az univerzális kialakítású darabok mérete állítható, így szinte minden mobiltelefonnal kompatibilisek. A mágneses verziókhoz pedig általában jár egy kis mágneskorong, amit a mobil hátuljára kell ragasztani, így pedig rátapad a töltőre. Egyes változatok ráadásul vezeték nélküli töltésre is képesek, így a mobilod utazás közben még némi energiát is kap.


A tartót olyan helyre szereld fel, hogy a mobilod szem előtt legyen, de jól lásd tőle az utat és a forgalmat! Ha pedig a készülék megcsörren, akkor se szedd ki, hanem a tartóban hagyva fogadd a hívást!


Használj kihangosítót!


A forgalom zajában gyakran nehéz hallani, mit mond a telefonban a másik fél még akkor is, ha a mobil nagyobbik hangszórója közvetíti a hangot. Ezt viszont kiválóan lehet orvosolni egy autós kihangosítóval.


Az újabb járművek fedélzeti rendszere már gyárilag is tartalmazza ezt a funkciót, így itt csak annyi dolgod van, hogy Bluetooth kapcsolaton keresztül csatlakoztatod a telefonoddal. Ha öregebb autód van, amiben még csak klasszikus autórádió található, akkor érdemes egy modernebb fejegységet vásárolni, esetleg beszerezni egy szivargyújtóról működő kihangosítót.


Bármelyik módszert is választod, a kapcsolat létrejöttét követően a hívások hangja már nem a mobilon, hanem az autó audiorendszerén keresztül fog szólni, így még zajosabb környezetben sem okoz gondot, hogy halld a vonal túloldalán lévő fél hangját.


Némítsd a kevésbé fontos értesítéseket!


Bizonyára a te okostelefonod is naponta több tucat alkalommal ad hangjelzést mindenféle eseményről: egy ismerősöd posztolt valamit a közösségi oldalára, megjelöltek egy bejegyzésben, lájkolták pár fotódat, a kedvenc YouTube videósod új tartalmat töltött fel… De ezekre az információkra valóban szükséged van vezetés közben is?


A folytonos pittyegés nagyon zavaró és elvonja a figyelmed, amíg pedig a kijelzőt nézed, addig nem látod, mi történik előtted az úton. Ezért autózás közben némítsd az alkalmazások értesítéseit, hogy a mobil csak a hívásokat jelezze, a többire pedig menet közben úgysincs szükség!

Irány a webshop!