Ezért célszerű a hőszigetelés kapcsán a falakra fektetni a nagy hangsúlyt

A hőszigetelés kidolgozása és megvalósítása közben felmerülhet a kérdés, hogy a ház melyik részére érdemes helyezni a fő fókuszt a lehető legnagyobb mértékű megtakarítás érdekében. Ott van a tetőtér, a ház aljzata és a falak is, nehéz lehet a döntés tehát az első számú célterület kapcsán. Cikkünkben azt fogjuk megmutatni, hogy egész pontosan miért éri meg a falakkal kezdeni a hőszigetelés megvalósítását.

Fontos szempontok egy családi ház hőszigetelését megelőzően

A tetőtér használatával kapcsolatos tervek, a tető jelenlegi szigetelésének az állapota és korszerűsége, a cserép alatt a szigetelés megléte, a födém és az aljzat állapota, a falazat anyaga, valamint a nyílászárók korszerűsége egyaránt fontos lehet a hőszigetelés kidolgozását megelőzően.

Sok tényezőről beszélhetünk tehát. Így joggal merülhet fel kérdésként, hogy melyik szempontra érdemes leginkább a fókuszt helyezni, hol tudjuk a legnagyobb megtakarítást elérni? Hogyha egy családi házban tartózkodva 23 fokban is fázunk, akkor célszerű a falak környékén keresnünk a hibát.

A falak megfelelő hőszigetelésének fontosságáról

Egy adott épületben vagy házban a komfortérzet meglétének fontos feltétele, hogy a falazat hőmérséklete, a levegő relatív nedvessége, valamint az adott helyiségben tapasztalható légmozgás is az adott értékhatáron belül legyen.

Szemléltetésképpen akkor fogjuk kellemesen érezni magunkat egy 20°C-os helyiségben tartózkodva, hogyha a falazat hőmérséklete 18-20°C közötti értéket vesz fel, a relatív légnedvesség tartalma 35-70%, a levegőáramlás 0 m/s körül van.

Ennek a megvalósításához pedig a falak megfelelően kivitelezett hőszigetelésén keresztül vezet az út. Amennyiben mindezt sikerül ideális szinten kivitelezni, akkor nemcsak kevesebbe fog kerülni a ház felfűtése, de még alacsonyabb rezsi költséggel is számolhatunk.

A falak hőszigetelése és a környezetvédelem közötti összefüggés

Az ipari jelleggel használt épületek azok, amelyek a környezetünkben a legtöbb energiát igénylik. Hogyha sikerül minőségi szinten megvalósítani a hőszigetelést, azzal az energiafelhasználást is redukálni tudjuk.

Ehhez fontos adaléknak számít még az az adat is, miszerint az épületek hőveszteségének mintegy 30%-a egyenesen a falakon keresztül vész el. Még egy indok tehát arra, hogy a hőszigetelés megvalósítása során a falakra érdemes koncentrálni.

Ezáltal a téli hidegebb periódusban kevesebbe kerül majd a fűtés, ugyanakkor nyáron sem fog indokolatlanul gyorsan felmelegedni az épület. Az ily módon drasztikusan csökkenő energia igény egyben a károsanyag kibocsátás redukálásával is együtt jár, ezáltal az ökológiai lábnyomunk mértékét is csökkenteni tudjuk.

Irány a webshop!