Ezekre figyelj, ha megbíznál valakit kormánymű-felújítással!

Mielőtt megbíznál egy céget kormánymű-felújítással, érdemes egy kicsit tájékozódni, hogy nehogy ráfázz a dologra. A szolgáltatás több tízezer forintba is kerülhet, de adott esetben hatszámjegyű összeget is elkérhetnek érte.


Ezek a lényeges szempontok


Először is mindenképpen csak szakszervizt bízz meg a kormánymű-felújítással. A kormánymű ugyanis egy biztonságtechnikai berendezés. Míg ha elrontják a fényezést, akkor csak esztétikai problémákkal és esetleg hosszú távú következményekkel kell számolni, addig a kormánymű akadása akár életveszélyes is lehet.


Kérdezz rá, hogy valóban minden tömítést kicserélnek-e? Magánál a felújítás elvégzésénél ugyan nem lehetsz ott, ám ha a cég tisztában van azzal, hogy képben vagy a dolgokkal, kisebb eséllyel fog megpróbálni átverni.


A legjobb persze az, ha már eleve utánanézel annak, hogy milyen céget keresel fel. Jó jel, ha van ember a cég mögött, lehet tudni, hogy kik dolgoznak ott. Azok, akik vállalják a nevüket, arcukat, feltehetőleg nem akarnak bujkálni és nincs titkolni valójuk. Amennyiben egy cég nem tiltja meg, hogy lehessen róluk véleményt írni, például a Google cégem rendszerén keresztül, azt alighanem azért teszi ezt, mert biztos abban, hogy elégedett ügyfelek fognak írni róluk.


Vizsgáld meg, hogy az adott cég rendelkezik-e honlappal. Megtalálod a weboldalukat a Google keresőjében az organikus találatok között? Ha igen, akkor az azt jelenti, hogy a keresőóriás megbízhatónak találja, ez már egy jó pont. Magán a honlapon is érdemes szétnézni. Azt érdemes vizsgálni, hogy vannak-e eredetinek tűnő képek, vagy látványosan csak előre beállított, internetről vadászott fotókkal illusztrálják-e az oldalt.


Amit még érdemes mérlegelni


Kardinális kérdés, hogy milyen alkatrészekkel vállalja az adott cég a kormánymű felújítását. Kizárólag a gyárival megegyező alkatrészek jöhetnek szóba, vagy olcsó, utángyártott komponensekkel dolgoznak? Ez utóbbi esetben sajnos félő, hogy hamarosan újabb javításra kell majd sort keríteni.


A lelkiismeretes munkát végző cégek biztosítanak teljesen új porvédő gumiharangot a felújításhoz. Ez egy néhány ezer forintos alkatrész, tehát igazából nem tétel. Mégis fontos abból a szempontból, hogy ha ennek a komponensnek a cseréje nem történik meg, akkor a szennyeződés könnyen “eleheti” a felújított kormányművet.


Mindenképpen kérj számlát!


Amennyiben a felújíásról kapsz számlát, akkor nyugodt lehetsz: ha garanciális időn belül történik valami meghibásodás a kormányművel, akkor nem kell majd újra mélyen a zsebedbe nyúlni. Ellenben ha nincs számla, akkor nincs bizonyíték sem.


Lehet, hogy van, ahol ha nem kérsz számlát, olcsóbban vállalják a javítást, de ne csábulj el. Hidd el, nem éri meg kockáztatni, és gondolj bele: ha egy cég már a számlával is simlizik, akkor ki tudja, hogy miféle alkatrészekkel és milyen módon fogja felújítani a kormányműved.


Irány a webshop!