Csak jobban hangzik vagy többet is jelent a Scrum Master a projektmenedzsernél?

Napjainkban az IT álláshirdetések nagy része tartalmazza a bűvös Scrum Master kifejezést, azonban a hirdetések mögé nézve láthatod, hogy a feladatok és az elvárások alapján projektmenedzseri feladatokat lát el.


A gördülékeny munkafolyamatok érdekében, főként a nagyobb szervezeteknél, szükség van egy olyan emberre, aki összefogja, irányítja a többiek munkáját a szervezettség és hatékonyság érdekében. A projektmenedzserek azok, akik a képzettségük, tapasztalataik, munkamódszereik alapján képesek ezen feladatok ellátására. De akkor mit csinál egy Scrum Master? Miben más, mint egy projektmenedzser?


Hasonló, de mégsem az


A Scrum Mastert nevezhetjük IT projektmenedzsernek is, hiszen hasonló feladatokat lát el, mint egy klasszikus PM, azonban a munkamódszerei révén több annál, nemcsak irányít, miotivál is. Hogy mennyiben tér el, azt megtudhatod, ha elvégzed a DevAkadémia IT projektmenedzser képzését, ahol piacképes, naprakész tudást szerezhetsz egy jövőbiztos szakmában.


A projektmenedzserek feladata rendkívül fontos, hiszen ők azok, akik biztosítják a kitűzött célok elérését a projektcsapat irányítása, koordinálása, motiválása által, fókuszt és célokat, stratégiai összehangolást biztosítanak a különböző módszertanok mentén.


A scrum módszertan dióhéjban


A scrumot elsődlegesen a szoftverfejlesztésben alkalmazzák, de ma már a szolgáltatásfejlesztési, szervezetirányítási projektekbe is átvették. Egy agilis keretrendszer, amely a folyamatosan változó környezetben a komplex problémák megoldására hivatott, és a hatékony csapatmunkát segíti elő.


A kifejezés a rögbiből származik, és a labda egymásnak történő passzolgatását jelenti, így hűen kifejezi azt, amire megalkották, vagyis a különböző területek csapatainak párhuzamos munkáját. Egy csapatot alkotnak a fejlesztők, a terméktulajdonos, vagyis a Product Owner, valamint a támogató vezető, a Scrum Master. A csapatmunka a folyamatos kommunikációra épül.


A módszer lényege, hogy a feladatot kisebb részekre, sprintekre bontja, amelyeket megadott határidőn belül kell teljesíteni. A folyamatokat a hatékonyság, a kreativitás és az agilitás jellemzi, és a Scrum Master az, ki mindezt vezetőként támogatja.


Kiből lehet Scrum Master?


Mondhatni bárkiből, aki az IT világában képzeli el a jövőjét, de nem fejlesztőként, illetve akit érdekel a projektmenedzsment, és jövőbiztos, jól fizető szakmát szeretne. Ha dolgoztál már fejlesztői csapatban, akkor rendelkezel némi tapasztalattal, így már “csak” vezetői készségekre lesz szükséged. Kisebb szervezeteknél a fejlesztőkből lesznek a Scrum Masterek.


A scrum alapokat könnyű elsajátítani, azonban mesteri szinten űzni rengeteg tapasztalatot és szakértelmet igényel. Kitartó munkával azonban lehetőség van ezt megszerezni.


A scrum lényege, hogy a csapat és a Master összhangban legyenek egymással. A Scrum Master külsősként, coach-ként és mentorként segíti a cspatot, és az agilitást helyezi előtérbe a célok elérése érdekében.


Irány a webshop!